Oxytocine/ knuffel hormoon versus synthetische oxytocine
Kan kunstmatige oxytocine na de bevalling een negatief effect hebben op moeder en kind?
Welke effecten zie ik in mijn praktijk?
Oxytocine/ Knuffel hormoon wat is dat?
Oxytocine is een zwangerschapshormoon dat vóór, tijdens én na je zwangerschap van grote invloed is.
Waar zorgt oxytocine in je lichaam voor?
Oxytocine wordt door de hypothalamus aangemaakt en zorgt ervoor dat:
- je zwanger kunt worden,
- de baarmoeder tijdens de bevalling samentrekt (weeën),
- de placenta uitdrijft,
- het opgang brengen van de borstvoeding en
- het speelt een rol bij het versterken van de band en de hechting met je baby
Oxytocine wordt tegenwoordig ook wel het knuffelhormoon genoemd. Je maakt van nature oxytocine aan bij sociale interacties en huid-op-huidcontact. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je leuke en fijne dingen doet, waaronder knuffelen, spelen met je kinderen, fijne aanrakingen, een gesprek met een vriendin, of het geven van borstvoeding aan je kind. Hoe vaker je oxytocine aanmaakt, hoe meer sociale interacties je wilt aangaan om dit gevoel te herhalen.
Waarom wordt synthetische oxytocine (Syntocinon) tijdens de bevalling gegeven?
Veel vrouwen zijn niet in staat om op natuurlijke wijze de benodigde hoeveelheid oxytocine aan te maken. Daarom besluiten artsen in bepaalde situaties om synthetische oxytocine te introduceren zodat de baby kan worden geboren.
In welke situaties wordt synthetische oxytocine toegediend?
- Bevordering van de weeën ter ontsluiting
- Stoppen van een – vermeende – bloeding
- Uitdrijven van de placenta te bevorderen
- Het op gang brengen en stimuleren van de melkvloed
Toediening van oxytocine vindt vaak plaats via een infuus, maar wordt ook wel per injectie toegediend. Na de bevalling kan een neusspray met oxytocine worden ingezet om de melkvloed te stimuleren bij het afkolven.
Kunnen moeder en kind klachten ondervinden door synthetische oxytocine?
Klachten door synthetische oxytocine voor de moeder
Het toedienen van de synthetische oxytocine lijkt een goede oplossing. Toch zijn er vele vrouwen die hierdoor voor een korte of een langere periode klachten ervaren. De klachten worden geregeld geïnterpreteerd als een postnatale depressie.
Klachten die een moeder bij een zogenoemde oxytocine belasting ervaren zijn:
- Een vervreemd gevoel van jezelf
- Geen band met je kindje voelen
- Je mist de verbinding met je partner
- Je wilt geen seksuele gemeenschap meer met je partner (dit kan jaren aanhouden)
- Gevoelens van irritatie naar je partner
- Een vlak gevoel ervaren; alle levensvreugde is weg
Herken je bovenstaand klachten? Dan heb je grote kans dat je tijdens je bevalling synthetische oxytocine hebt gekregen en waardoor jouw natuurlijke aanmaak van oxytocine is geblokkeerd.
Oxytocine belasting bij je baby
Ook voor je baby kan oxytocine zichtbare nadelige effecten hebben:
- Baby’s en jonge kinderen hangen heel erg aan de moeder, kunnen niet zonder haar
- Alert, zeer alert. Alert vanaf de geboorte.
- Anderzijds zijn er baby’s die helemaal niet aanhankelijk zijn. Zijn juist ‘afstandelijk’ en willen niet geknuffeld, geaaid worden, zijn niet te troosten en worden alleen maar onrustiger door bij de vader of de moeder te liggen.
- Slaapproblemen: vechten tegen de slaap, niet alleen kunnen slapen, schrikken van het minste geluidje wakker
- Vaker aan de borst willen (slapend met een tepel in de mond)
- Overprikkelt zijn
- Overstrekken en weerstand bij de verzorging en in de omgang
- Voedingsproblemen zoals koemelk en groentes die moeder eet worden tijdens de borstvoeding niet goed verdragen.
- Vaak darmkrampjes
Welke effecten zie ik van synthetische oxytocine in mijn praktijk?
Hoe meer moeders en kinderen ik zie, hoe meer ik ervan overtuigd raak dat synthetische oxytocine tijdens/rondom de bevalling ernstige verstoringen teweeg kan brengen bij moeder en kind.
In mijn praktijk komen vaak moeders met hun kinderen vanwege slaapproblemen of darmkrampjes. Pas tijdens het gesprek realiseren ze zich dat de problemen die hun kinderen ervaren ook gelinkt zijn aan de gevoelens die ze zelf ervaren. Zoals het ervaren van een leegte, de verbinding niet meer met zichzelf of met hun partner hebben. De irritatie die ze naar hun partner voelen wijden ze aan slaaptekort. Moeder en kind ervaren beide op een andere manier de ongewenste werking van de synthetische oxytocine die ze tijdens of na de bevalling (via moedermelk) gehad hebben.
Na het ontstoren van de oxytocine belasting bij moeder en kind, zie ik vaak blije en ook opgeluchte moeders die zichzelf weer terug hebben gevonden en een kind hebben die zonder probleem kan slapen of geen last meer van de darmen heeft.
Herken je jezelf of jouw kind in de klachten die mogelijk gerelateerd zijn aan de inzet van oxytocine tijdens de bevalling dan nodig ik je van harte uit om een afspraak te maken in mijn praktijk.
Mocht je dit lezen terwijl je zwanger bent, wil ik je adviseren om een geboorteplan op te stellen met jouw verloskundige en het ziekenhuis. Je kunt dan aangeven dat je geen synthetische oxytocine tijdens de bevalling wilt gebruiken en dat je op een natuurlijke manier wilt bevallen. Zelfs als de bevalling langer duurt dan verwacht. Zolang er geen gevaar is voor jou en/of je baby mag je deze keuze maken.
Boek
Mijn collega homeopaat Arjan Pasma heeft een boek geschreven Oxytocine – Knuffelhormoon met Kartelrand waarin hij in de loop der jaren zijn ervaringen van de praktijk in heeft opgeschreven.
In dit boek worden de mogelijke gevolgen van het gebruik van ‘oxytocine’ tijdens de bevalling (o.a. ter bevordering van de weeën) duidelijk beschreven.
De toepassing van dit synthetische hormoon kan grote gevolgen hebben voor het slaapritme van (jonge) kinderen en moeders herkennen zichzelf niet meer in de maanden/jaren na de bevalling. Ook kan dit synthetische hormoon grote gevolgen hebben voor de relatie met hun partner. In het boek wordt een mogelijke oplossing van de problemen duidelijk beschreven.
‘Oxytocine, het ‘vroege-scheidingen-hormoon’