Ben jij overspannen of heb je last van overmatige stress
Ben jij overspannen of heb je last van overmatige stress
Heb je het gevoel dat je overspannen raakt en last hebt van stress symptomen? Dan komen onderstaande klachten je waarschijnlijk bekend voor.
Je voelt je onrustig, bent sneller geïrriteerd, je bent constant vermoeid en je kunt je moeilijk concentreren. Je bent met duizend en één dingen bezig en kan je gedachten niet meer zo goed in de hand houden… Waarschijnlijk slaap je slecht waardoor je steeds vaker de behoefte hebt om op de bank te gaan liggen. Voor sporten heb je de puf niet. Door de overbelasting van je lichaam wordt je weerstand laag en wordt je elke keer ziek (verkouden, griep, keelklachten etc.). Je hebt last van gespannen nek-en schouderspieren waardoor je regelmatig kampt met hoofdpijn en spierpijn. Je hebt een verminderde eetlust en last van je spijsvertering.
Individuele benadering bij overmatige stress
Bovenstaande symptomen zijn een teken dat je onder langdurige spanning staat of hebt gestaan. Het is het belangrijk om in te grijpen en je instelling te wijzigen zodat de klachten niet tot een burn-out gaan leiden. Homeopathie kan je hier heel goed bij helpen. De kracht van de klassieke homeopathie is namelijk gelegen in de individuele benadering van jou als persoon. Niet alleen je klachten van overspannenheid zullen verdwijnen ook kan het leiden tot structurele veranderingen in je gedrag om dagelijkse stress te verminderen.
Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je minder perfectionistisch wordt, meer naar je gevoelens gaat luisteren, de lat minder hoog gaat leggen, assertiever wordt en niet meer alles tegelijk wil doen. Je weerstand en energie zullen ook toenemen.
Wat je vaak ziet, is dat mensen na hun burn-out hun leven anders gaan waarderen en duidelijker keuzes maken in waar ze wel en geen tijd in steken. Weten dat je als mens niet onkwetsbaar bent, kan ontnuchterend werken en waardevol zijn voor hoe je je leven daarna inricht.
Casus uit de praktijk: ‘geen spanningen meer op het werk’
Een 55 jarige man komt voor consult. De aanleiding is een regelmatig optredende hoofdpijn. Bij navraag blijken de hoofdpijnklachten te zijn opgekomen sinds een nieuwe leidinggevende op de afdeling is begonnen. Mijn leidinggevende gedraagt zich alsof hij mijn vader is. Ik sta dan te beven van ingehouden woede, maar laat dit dan niet merken. Na het homeopatische middel voor gevolgen van gedomineerd worden, frustratie en ergernissen kan de client de werkomstandigheden goed relativeren. “Het lijkt alsof mijn leidinggevende mij door de tijd veel meer is gaan respecteren. Ik kan nu veel beter met hem door een deur! En de hoofdpijn? Die heeft zich in de afgelopen maanden niet meer voorgedaan”.
Wanneer ben je overspannen?
Een beetje stress is gezond en hoort bij het leven. Maar wanneer je aan teveel spanningen blootstaat of een periode van grote drukte/ overspanning ervaart ontregelt dit je lichaam en je brein.
De spanning heeft een uitlaatklep nodig, fysiek dan wel emotioneel. De stressstoffen worden in het lichaam opgeslagen doordat de toxinen (gifstoffen) niet via een fysieke of emotionele uitlaatklep kwijt geraakt kunnen worden. Je raakt vermoeid en door het gebrek aan rust wordt de communicatie tussen je hersencellen verstoord en wordt je kortetermijngeheugen aangetast.
Je wordt dan vergeetachtig en verliest je goede humeur. Door teveel stress krijgt het lichaam te weinig ontspanning en kan het niet meer herstellen. Uiteindelijk tast het je weerstandmechanisme aan, met alle vervelende gevolgen van dien. Vaak lukt het niet meer om met je normale bezigheden door te gaan en ontstaan allerlei fysieke- en emotionele klachten.
Oorzaken van overspannenheid
Overspannenheid kan veroorzaakt zijn door een tijdelijke angst of vrees voor een specifieke gebeurtenis, bijvoorbeeld een examen of sollicitatiegesprek. Ook een sterfgeval, ziekte of verplichtingen en problemen die zich opstapelen kunnen voor een periode van spanning zorgen.
Ik heb alle bekende oorzaken van overspannenheid even voor je op een rij gezet:
Privé
- Overlijden van een naaste
- Relatieproblemen
- Scheiding
- Jeugdtrauma’s
- Verplichtingen en problemen
- Verhuizing/ verbouwing
- Financieel probleem
- Ziekte
- Miskraam
- Ongewenst kinderloos
Werk
- Werkdruk
- Conflicten
- Geen waardering
- Werkplek
- Reorganisatie/ fusie
- Ontslag
Karakter eigenschappen kunnen ook stress verhogend werken
Maar liefst 95% van de mensen die een burnout hebben gehad, zegt dan hun karakter een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan hun overspannenheid. Ook in mijn praktijk heb ik dit samen met mijn cliënten opgemerkt.
Over welke karakter eigenschappen hebben we het dan?
- Perfectionisme/alles goed willen doen
- Verantwoordelijkheidsgevoel
- Aardig gevonden willen worden
- Doorzetten/controle willen houden
- Behulpzaamheid/jezelf wegcijferen
- Loyaliteit/plichtsgetrouw
- Onzekerheid/bewijsdrang
- Zorgen maken
- geen nee zeggen
- Faalangstig
- Gesloten
- Overgevoelig
- Principieel
- Sterk willen zijn
Zolang stressvolle situaties voldoende afgewisseld worden met ontspanning is er vaak niets aan de hand. Een bepaalde mate van spanning zorgt zelfs voor betere prestaties. Doordat je bloeddruk omhoog gaat en je hartslag stijgt, kun je beter en alerter presteren.
Bij langdurige spanning is het belangrijk om vroegtijdig in te grijpen en je instelling te wijzigen. Zijn er problemen met de kinderen, waardoor je doorgedraaid raakt zoek dan hulp voor jezelf en je kinderen en wacht daar niet te lang mee.
Wat kan ik als homeopaat voor je kan betekenen kun je lezen bij “mijn homeopatische aanpak”.
Welke klachten horen bij overspannenheid
Er zijn een aantal verschijnselen waaraan je kunt merken dat er een overbelasting is ontstaan:
- Vermoeidheid
- Minder geconcentreerd/ vergeetachtig
- Snel geprikkeld
- Overmatig piekeren
- Onrustig/ opgejaagd
- Kort lontje/zonder reden boos uitvallen
- Leeg voelen na een dag
- Slecht slapen, gebrek aan energie
- Nergens zin in, niet kunnen genieten
- Geen zin in sociaal contact
- Last van drukte
- Angsten, onzeker, controleverlies
- Niet kunnen relativeren
- Emotioneel, neerslachtig en lusteloos
- Meer gaan drinken/roken etc.
Lichamelijke klachten waarvan je moeizaam herstelt:
- Gespannen nek- en schouderspieren
- Hoofdpijn
- Spierpijn
- Duizeligheid
- Hyperventileren
- Zweten
- Maag-, darm- en/of spijsverteringsklachten
- Eet/ gewichtsproblemen
- Hartkloppingen
- Hoge bloeddruk
- Vatbaar voor griep en ontstekingen
Op het moment dat je veel van bovenstaande klachten herkent is het belangrijk om de symptomen van gespannenheid aan te gaan pakken.
12 tips: wat kun je er zelf aan doen?
Dit zijn enkele stappen die je kunt nemen om de spanning die in je lijf zit te ontladen en een burn-out te voorkomen:
- Accepteer dat je overspannen bent en neem even rust
- Neem de oorzaak van de spanning of nervositeit zo veel mogelijk weg
- Stoot tijdelijk al je taken en verantwoordelijkheden af
- Vermijd zo veel mogelijk lichamelijke, psychische en emotionele druk
- Orden je gedachten en schrijf op wat spanningen geeft
- Wees minder perfectionistisch, luister naar je gevoelens, verlang minder van jezelf, wees assertief, durf nee te zeggen, probeer niet alles tegelijk te doen
- Reserveer elke dag bewust tijd voor jezelf
- Zoek activiteiten waarbij je kunt ontspannen, zoals een wandeling in de frisse lucht, een saunabezoek of een lichaamsmassage. Ook een dagelijks warm bad werkt heel ontspannend
- Begin met yoga- of andere ontspanningsoefeningen om geestelijk en lichamelijk meer rust te ervaren
- Praten met iemand over je problemen of spanningen kan een heilzaam effect hebben
- Sporten en bewegen helpt de kenmerken van overspannen zijn (voortijdig) te bestrijden. Bij sporten worden je stresshormonen afgevoerd en maak je endorfine aan die je gelukkig stemmen
- Gezonde voeding is heel belangrijk. Zorg dat je voldoende groenten, fruit, vezels, vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Vooral mineralen zijn onmisbaar voor het zenuwstelsel
Om te kunnen ontspannen is het goed om voor genoeg afleiding en rust te zorgen. Door dingen te doen die je leuk vindt of je rust geven. Probeer niet alle ballen in de lucht te houden. Dit heb je lang genoeg gedaan. Gun jezelf de tijd om gebeurtenissen te verwerken, uit te rusten en na te denken. Dit kan inhouden dat je misschien tijdelijk minder moet gaan werken, minder afspraken moet maken en meer aan jezelf mag denken. Ook kan het leiden tot structurele veranderingen in je gedrag om dagelijkse stress te verminderen.
Als het je niet lukt om de patronen te doorbreken dan kan een homeopathische behandeling je daarin uitermate goed in ondersteunen!
Klassieke homeopathie werkt goed bij overspannenheid en stress symptomen
Homeopathie biedt veel mogelijkheden voor het succesvol behandelen van overspannenheid en stress symptomen. De kracht van de klassieke homeopathie is gelegen in de individuele benadering van de persoon. Tijdens het consult worden de aard en omstandigheden van de spanningsklachten goed doorgenomen. Er wordt ook naar de familiaire erfelijke belasting gevraagd. Aanleidingen van spanningsklachten die we in de praktijk tegenkomen zijn bijvoorbeeld verdriet door het overlijden van een dierbare, boosheid vanwege een scheiding, werkdruk, tijdelijke angst of vrees voor een specifieke gebeurtenis; een examen of sollicitatiegesprek.
Voordeel van een homeopatische behandeling bij overspannenheid is dat behalve de spanning je op een andere manier in het leven gaat staan. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je minder perfectionistisch wordt, meer naar je gevoelens gaat luisteren, de lat minder hoog gaat leggen, assertiever wordt en niet meer alles tegelijk wil doen. Je weerstand en energie zullen ook toenemen.
Het vinden van een passend homeopathisch middel bij iemand met overmatige spanningsklachten is een complexe bezigheid en kan daarom het beste worden gedaan door een deskundig en erkend homeopathisch behandelaar.
Mijn homeopatische aanpak bij overspannenheid en stress symptomen
Bij overspannenheid is een homeopatische behandeling uitermate geschikt. Het is een natuurlijk geneeswijze die op een zachte manier de kern van het probleem oplost.
De homeopatische middelen die ik gebruik zijn 100% natuurlijk. Daardoor heb je niet te maken met vervelende bijwerkingen. Het middel werkt heel krachtig en toch heel mild. De ondersteuning van een paar homeopatische korreltjes doen vaak al heel veel. Dit is mogelijk omdat het de oorzaak van de klacht aanpakt en niet de symptomen onderdrukt. Lees ook de referenties van mijn klanten.
Homeopatische middelen die ingezet kunnen worden bij overspannenheid
Valeriana officinalis
De Valeriaan, is een veelgebruikt homeopathisch bestanddeel ter ontspanning en kalmering van het centrale zenuwstelsel. Valeriana officinalis wordt bereid uit de wortels van de Valeriaanplant.
Lavendula officinalis
De lavendel is een veelgebruikt homeopathisch bestanddeel en heeft zenuwkalmerende, verzachtende en rustgevende eigenschappen. Lavendel heeft daarnaast bloeddrukverlagende eigenschappen en wordt bereid uit de verse bloemtoppen van de plant.
Avena sativa
Haver (Avena sativa) is een veelgebruikt homeopathisch bestanddeel en heeft rustgevende eigenschappen. Het wordt veelal toegepast ter versterking en ontspanning van het zenuwstelsel. Avena sativa wordt bereid uit de bovengrondse plantdelen van haver.
Ignatia amara
De Ignatiusboon (Ignatia amara) geeft in homeopathische toepassing verlichting en troost bij emotionele en mentale klachten. Daarnaast staat het bekend om de rustgevende en verlichtende werking bij klachten als stress, concentratieproblemen en slapeloosheid.
Bovenstaande middelen zijn voorbeelden van middelen die we in kunnen zetten bij overspannenheid en stress symptomen. Dit is nog maar een klein deel van een groot assortiment van homeopatische middelen.
Het homeopatisch consult
Om tot een passend homeopatisch middel te komen is het noodzakelijk dat ik je in een consult beter leer kennen en nemen we samen de spanningsklachten goed door. We nemen daar de tijd voor zodat je je hele verhaal kunt doen. Dit is de reden waarom een eerste consult daardoor 1 tot 1 ½ uur duurt.
Na dit gesprek ga ik de symptomen verzamelen en analyseren en bepaal het meest geschikte homeopatische middel. Meestal geef ik twee of meer korreltjes van het bij jouw passende middel mee, met daarbij een voorschrift hoe deze in te nemen.
Na 4 tot 6 weken wordt een vervolgafspraak gemaakt waarin we de reacties op het middel bespreken en de veranderingen met betrekking tot de spanningsklachten en eventueel andere klachten die we samen hebben besproken.
Voor wie werkt homeopathie?
Homeopathie kan bij elke klacht of ziekte doeltreffend worden ingezet. Voor elke mens in al zijn levensfasen, van ongeboren kind tot hoogbejaarde. Voor acute en voor chronische ziekten. Omdat homeopathie geen bijwerkingen kent en niet schadelijk is, kan het goed worden ingezet bij zwangerschapsklachten, maar ook bij baby’s en kinderen.
Het vinden van een passend homeopathisch middel bij iemand die overspannen is of een burnout heeft is een complexe bezigheid en kan daarom het beste worden gedaan door een deskundig en erkend homeopathisch behandelaar. Bij overspannenheid heeft zelfmedicatie niet de voorkeur.
Voordelen van homeopathie bij stress en overspannenheid
Homeopatische middelen
- Hebben een natuurlijke werking en werken over het algemeen snel, mild, duurzaam en zonder bijwerkingen
- Hebben een diepwerkende geneeskracht voor lichamelijke en emotionele klachten, maar onderdrukken ze niet
- Verbeteren het zelfgenezend vermogen van jouw lichaam
- Worden van natuurlijke stoffen gemaakt en zijn niet op dieren getest
- De mens staat centraal: jouw klacht wordt niet alleen behandeld, maar jij als mens in zijn geheel (lichaam en geest).
Bronnen:
– eerste hulp bij stress en vermoeidheid – Frank Schaper
– Burn-out, Fibromyalgie, CVS – Themadag SHH 14 februari 2019
– Stress en burn-out voorkomen – Anselm Grün
– Stress en burn-out te lijf – Anne-lies Hustings en Marijk Hustings