Astma en homeopathie

Astma en homeopathie. Homeopathie is bij uitstek geschikt om astma te behandelen. Het juiste homeopatische middel kan een acute crisis van benauwdheid voorkomen, terwijl een constitutionele behandeling zal helpen om de astma, de chronische ontstekingen, te behandelen.

Dat astma en homeopathie goed samen gaan blijkt ook uit een wetenschappelijk onderzoek dat je hier kunt lezen.  

Wat is astma?

Astma is een chronische aandoening waarbij de ademhaling wordt beïnvloed door ontstekingen in de luchtwegen.

Astma en homeopathieDe longen raken ontstoken (zwellen op en produceren meer slijm) en daardoor worden de luchtwegen nauwer. De spiertjes rond de luchtwegen trekken samen waardoor er minder lucht doorheen kan.  De borstkas kan aanspannen, het ademen gaat moeilijker (piepend), ook kan er – vooral ‘s nachts – een onophoudelijke hoest ontstaan.

Als dit plotseling opkomt, noemen we dat een astma-aanval.  Dit gevoel kan heel angstig voor de persoon zelf of voor de omstander zijn. Doordat het ademhalen moeite kost, kun je je moe voelen. Je conditie kan achteruitgaan, waardoor sporten zwaarder wordt. De aanvallen kunnen 1 of meerder uren duren en gaan in de meeste gevallen op den duur vanzelf over of door ingrijpen met medicatie.

In enkele gevallen gaat de astma aanval niet voorbij, ook niet door ingrijpen met medicatie, en duurt dagen of weken. We spreken dan van een status astmaticus.

Waardoor kun je astma krijgen?

Astma wordt in 2 categorieën ingedeeld:

Atopisch astma
Astma die ontstaat door allergieën: pollen van bomen, grassen of onkruiden, huidschilfers van huisdieren, huisstofmijt, schimmels, uitlaatgassen en rook

Intrinsieke astma
Astma die niet door een allergische reactie komt, maar door een verkoudheid of griep, een stressvolle periode zoals, verdriet of zelfs de geboorte van een baby. Medicijnen kunnen ook benauwdheid veroorzaken.

Astma en homeopathieAfhankelijk van de prikkel waar men gevoelig voor is heeft men het hele jaar of alleen in een bepaald seizoen last van astma aanvallen. Vochtig weer, koude lucht, luchtweginfecties en schimmels komen bijvoorbeeld meer voor in de herfst en winter. In deze periode zijn ook veel mensen binnen en komen ze misschien ook meer in aanraking met huisstofmijt, huidschilfers en haren.

Het is niet duidelijk waarom de één astma krijgt en de ander niet. Erfelijkheid speelt wel een rol. Daardoor komen in één familie vaak meerdere mensen met astma voor.

Klachten bij astma

De klachten kunnen variëren wat betreft frequentie en intensiteit. Zo hebben sommige astmapatiënten bijna nooit last van astma terwijl anderen er dagelijks mee te maken hebben. Sommige mensen krijgen het wat meer benauwd terwijl anderen ernstige ademhalingsproblemen krijgen. En soms duurt een aanval heel kort terwijl bij anderen de aanval heel lang duurt. Ook de aanval kan snel en plotseling ontstaan terwijl het zich ook geleidelijk kan ontwikkelen.

Astma en homeopathieAlle symptomen van astma op een rij:

 • Benauwdheid of moeilijke ademhaling
 • Piepende ademhaling (vooral bij uitademing)
 • Beklemming op de borst
 • Aanhoudend hoesten, vaker ‘ s nachts.
 • Meestal hoesten met snot of slijm
 • Vermoeidheid omdat ademen veel moeite kost
 • Minder fit: bewegen en sporten houd je minder lang vol

Welke medicatie schrijft men regulier voor?

 Conventionele astma medicijnen zijn onderverdeeld in twee hoofdgroepen. Eén groep medicijnen verwijdt de vernauwde luchtwegen (bronchodilatoren zoals Ventolin en Serevent) terwijl de andere groep ontstekingen vermindert.

 De medicatie kan worden voorgeschreven voor kortdurend of langdurig gebruik en kunnen oraal worden ingenomen of worden ingeademd.

Wat kun je zelf bij een astma-aanval of preventief doen?

Wat kun je zelf doen:

Mocht je een ernstige astma-aanval hebben en je hebt je reguliere medicatie niet bij de hand dan kun je een stoomdouche nemen. Deze ” stoom ” zal helpen de luchtwegen te openen en een beetje makkelijker te ademen.

Wat kun je preventief doen:

 • Ontstressen
  Sterke emoties kunnen astma veroorzaken. Verminder je stress en angst door je relaties te verbeteren, ervoor te zorgen dat je de tijd neemt om te ontspannen en je zorgen op te schrijven
 • Sporten
  Lichaamsbeweging is belangrijk, ook al zal dit in het begin wennen zijn. Het versterkt de ademhalingsspieren en verbetert de conditie
 • Vitamine D
  Een gezond immuunsysteem zal de frequentie van astma verminderen. Elke keer dat de zon op je huid schijnt, wordt vitamine D geproduceerd dus probeer elke dag tijd buiten door te brengen
 • Prikkels
  Vermijd prikkels die astma uitlokken

 • Roken
  Het is verstandig om volledig te stoppen met roken als blijkt dat een kind astma heeft. Ook passief meeroken kan namelijk de astma verergeren

 • Voeding
  Verse groenten en fruit verbeteren astma. Onderzoek toont aan dat diëten met weinig groenten en fruit het risico en de ernst van astma verhogen

Wat kan homeopathie bij astma doen?

Homeopathie behandelt niet alleen chronische astma, maar kan ook snel acute episodes verlichten als het juiste homeopatische middel wordt ingezet.

Om een goed en passend homeopathisch middel te vinden tegen acute en chronische astma wordt een homeopatische middel gezocht dat zoveel mogelijk lijkt op de karakteristieke symptomen van de astma. Zoals het tijdstip van de aanval, de uitlokkende factoren (warmte, kou, vochtig weer, inspanning, emoties), het soort slijmproductie (taai, groen, geel, los vast etc.) alsmede het gedrag van de client tijdens een aanval. Er wordt ook naar de familiaire erfelijke belasting gevraagd. Vanuit dit totaalbeeld vindt de behandeling plaats.

De homeopatische behandeling zal ervoor gaan zorgen dat het immuunsysteem beter gaat werken, de astma aanvallen minder worden en de acute homeopatische middelen steeds minder nodig zijn. Er zijn dus zeer goede resultaten te bereiken met homeopathie.

Het vinden van een passend homeopathisch middel bij astma is een complexe bezigheid en kan daarom het beste worden gedaan door een deskundig en erkend homeopathisch behandelaar. Bij astma heeft zelfmedicatie niet de voorkeur.

Voor wie werkt homeopathie?

Homeopathie kan bij elke klacht of ziekte doeltreffend worden ingezet. Voor elk mens in al zijn levensfasen, van ongeboren kind tot hoogbejaard. Voor acute en voor chronische ziekten. Omdat homeopathie geen bijwerkingen kent en niet schadelijk is, kan het goed worden ingezet bij zwangerschapsklachten, maar ook bij baby’s en kinderen.

Voordelen van homeopathie bij astma

Homeopatische middelen

 • Hebben een natuurlijke werking en werken over het algemeen snel, mild, duurzaam en zonder bijwerkingen
 • Hebben een diepwerkende geneeskracht voor lichamelijke en emotionele klachten, maar onderdrukken ze niet
 • Verbeteren het zelfgenezend vermogen van jouw lichaam
 • Worden van natuurlijke stoffen gemaakt en zijn niet op dieren getest
 • De mens staat centraal: jouw klacht wordt niet alleen behandeld, maar jij als mens in zijn geheel (lichaam en geest).

Het homeopatisch consult

Astma en homeopathie Om tot een passend homeopatisch middel te komen is het noodzakelijk dat ik je in een consult beter leer kennen en nemen we samen de astma goed door. Daar nemen we dan ook de tijd voor. Een eerste consult duurt daardoor 1 tot 1 ½ uur. Na dit gesprek ga ik de symptomen verzamelen en analyseren en bepaal de meest geschikte homeopatische middellen. Meestal geef ik twee of meer korreltjes van het bij jouw passende middel mee, met daarbij een voorschrift hoe deze in te nemen.

Er wordt een vervolgafspraak gemaakt voor 4 tot 6 weken later. In dat consult bespreek ik de reacties op het middel met je en de veranderingen met betrekking tot de astma en eventueel andere klachten die we samen hebben besproken.

Lees ook de referenties van mijn klanten.

Praktijk informatie

Mijn praktijk aan huis bevindt zich op de Dahliastraat in Huizen en is goed bereikbaar. Ik heb veel klanten die uit vanuit de omgeving komen: Bussum, Naarden, Blaricum, Laren, Eemnes, Soest en Hilversum.

Verwijzing huisarts niet nodig

Voor een afspraak is een verwijzing van de huisarts of specialist niet nodig. Wanneer je medicijnen gebruikt, is dat over het algemeen geen belemmering voor de behandeling. Er wordt gestart met de homeopatische behandeling naast de bestaande medicatie. Na enkele maanden kan de reguliere medicatie vaak worden afgebouwd (in overleg met huisarts of specialist). Het is alleen wel van belang om te weten welke medicijnen je gebruikt.

Tarieven

Vervolgconsulten (45 min- 1 uur) € 88,-
Uitgebreide intake nieuwe patiënt (van 1,5 – 2 uur) * €120,-
Telefonisch/ acuut consult € 45,-
Verstrekking middel zonder consult € 23,-

*Een eerste consult kan ook over 2 dagen verdeeld worden. Je komt dan 2 maal naar de praktijk binnen 10 dagen. Kosten zijn dan € 60,- per consult.

Deze bedragen zijn inclusief analyse, de homeopatische middelen en tussentijdse ondersteuning. De tarieven kunnen jaarlijks per 1 januari aangepast worden.

Vergoeding van zorgverzekeraar

Het overgrote deel van de zorgverzekeraars vergoedt geheel of gedeeltelijk de kosten van de homeopatische behandeling. Deze vergoeding is meestal inbegrepen in de aanvullende verzekering en kan van maatschappij tot maatschappij verschillen. Jouw eigen risico wordt niet beïnvloed door een homeopatische behandeling. Daarbij is het van belang dat de homeopaat aangesloten is bij een erkende beroepsvereniging, zoals de NVKH. Ik ben aangesloten bij de NVKH.

De hoogte van de vergoeding hangt af

Heb je ondersteuning nodig bij jouw klachten?

Wil je op een natuurlijke manier behandeld worden zonder bijwerkingen?

Bel, of stuur een e-mail