Je kindje heeft koorts wat kun je doen?

Als je pas ouder bent geworden, kan een plotselinge verhoging of koorts van je kind je hevig doen schrikken. Het is dan ook prettig om te weten wat koorts precies is en hoe je je kind, met koorts kunt helpen. Wat kun je doen als je kindje koorts heeft kun je hieronder lezen.

homeopathie bij baby's

Waarom heeft je kindje koorts?

Koorts is geen ziekte op zich. Het is een natuurlijk reactie van het lichaam tegen een infectie met virussen of bacteriën. Koorts helpt infecties te bestrijden. Het afweersysteem van je kind komt in actie en draait de temperatuur een paar graden omhoog. Bij een hogere temperatuur groeien virussen en bacteriën namelijk minder goed. Je kunt koorts dus zien als een hulpmiddel van je kind om een ziekte te doorstaan of een virus, dat in zijn lichaam zit, aan te kunnen. Je kind kan bijvoorbeeld ook koorts hebben als zijn tanden doorkomen of net een inenting heeft gekregen.

Wanneer is er sprake van koorts bij je kindje?

Een jonge baby heeft al snel verhoging, de temperatuur kan bijvoorbeeld al ruim 37 graden worden en dat is nog geen koorts. Je spreekt van koorts als de temperatuur van je kindje 38 graden of hoger is. Als de koorts hoog oploopt is de verleiding groot om deze te onderdrukken met bijvoorbeeld Paracetamol. Je weerhoudt daardoor, het lichaam van je kind, de mogelijkheid om de ziekteverwekker op te ruimen. Ook voelt je kind niet meer dat hij ziek is en zal hierdoor snel te druk gaan bewegen of spelen.

Hoe te handelen bij koorts

Belangrijk is dat je je kindje in de gaten houdt bij koorts. Let bij koorts ook op andere klachten. Bij baby’s en kinderen kan hoge koorts meestal naar een middenoorontsteking, een ontsteking van de luchtwegen of andere onderliggende ziekten wijzen. Vertrouw je het niet schakel dan de huisarts of huisartsenpost in.

Koorts wel of niet onderdrukken?

Virussen en bacteriën houden van 37 graden Celsius maar overleven niet bij hogere temperaturen. Bij koorts versnelt de stofwisseling, waardoor afvalstoffen sneller worden opgeruimd en antistoffen toenemen. De hoogte van de koorts zegt op zich weinig over de ernst van de ziekte. Zolang het lichaam de warmte kwijt kan, zal de temperatuur niet boven de 41 graden oplopen. Op het moment dat het lichaam de ziekte de baas is, daalt de temperatuur weer.

Het is raadzaam om jouw kindje met koorts te begeleiden en niet de koorts te onderdrukken. Het lichaam komt van nature d.m.v. koorts in actie om de indringers te overwinnen en met een koortswerend middel zoals Paracetamol onderdruk je en ontregel je het koortsregulatiesysteem waarmee we allemaal zijn uitgerust. Het lichaam van onze kinderen kunnen in principe zelfstandig hun temperatuur regelen. Dat is een basis reactiepatroon waarbij we helemaal niet in hoeven te grijpen. Door het onderdrukken van de koorts zou er een verergering kunnen optreden, zoals een koortsstuip.

Homeopathie bij baby's

Hoe verhoog je je kindje zijn immuunsysteem

Kinderen die op een natuurlijke manier hun afweersysteem mogen ontwikkelen worden veel sterker dan kinderen die bij elke situatie onderdrukkend behandeld worden. De gezondheid van de eerste groep kinderen kan alleen maar nog beter worden op deze manier. Bij koorts is het de kunst om goed te kijken wat er eigenlijk gebeurt in het lichaam van jouw kind, hoe verloopt het koortsproces, vertrouwen hebben in het goed reageren van ons menselijk lichaam en ons niet te laten leiden door angst. Angst is immers een slechte raadgever… Ons menselijk lichaam, ook dat van onze kinderen is geniaal en kan écht ongelooflijk veel zelf overwinnen. Het lichaam het proces zelf laten doen bouwt weerstand op.

Adviezen bij koorts

Hoe kun je je kindjes het beste begeleiden bij koorts:

 • Zorg voor voldoende rust en aandacht.
 • Let op dat ze voldoende plassen.
 • Laat ze veel drinken, met name veel vruchtensappen, groentesappen, thee, bouillon. Het drinken is belangrijk om het vochtverlies in het lichaam aan te vullen.
 • Bied regelmatig kleine beetjes drinken aan. Bij hoge koorts zweet je kind veel en verliest veel vocht. Jonge kinderen (onder de 2 jaar) kunnen hierdoor snel uitdrogen als ze niet voldoende drinken.
 • Een baby die slecht drinkt kun je de flesvoeding in kleinere hoeveelheden en vaker op een dag aanbieden.
 • Drinken is belangrijker dan eten omdat de spijsvertering op een lager pitje staat en het lichaam druk is met andere dingen, namelijk de indringers te vangen. De eetlust komt vaak vanzelf weer terug.

Zou er in het overwinnen van koorts enige stagnatie ontstaan, dan kunnen homeopathische middelen daar prima in ondersteunen en het zelf genezend vermogen weer een duwtje in de goede richting geven. Een homeopatisch koortsmiddel onderdrukt de koorts niet, maar neemt wel de pijntjes in het lichaam weg. Hetgeen wat ze onder de leden hebben wordt draaglijker en het immuunsysteem wordt sneller in werking gezet. In mijn praktijk kunt je advies krijgen over welke homeopatische middelen je acuut kunt inzetten.

Voorkom zeer snelle temperatuurstijging en stuwing naar het hoofd door:

 • Niet te warm toedekken. Een laken is vaak voldoende.
 • Laat je kindje op je blote lijf slapen zodat ze jouw temperatuur over gaan nemen.
 • Trek dunne kleding aan die losjes om het lichaam zit.
 • Voorkom afkoeling als je naar buiten gaat.
 • Het hoofd hoger houden.
 • Bij een verkoudheid snij een ui overdwars en leg het naast het bedje.
 • Lauwwarme citroensokjes * of voetjes verwarmen met een kruik. Als de voetjes en de kuiten van je kind warm zijn, zal de koorts niet meer gaan stijgen.
 • Een bad van 36 graden Celsius.

*Citroensokjes:

Niet toepassen als handjes en voetjes nog koud aanvoelen, dit betekent dat de koorts nog gaat oplopen. Pas als de koorts stabiliseert en voeten en handen warm zijn, kun je citroensokjes maken om de koorts eruit te ‘trekken’. Maak twee schone kantoenen spuugdoekjes nat in handwarm water en pers daar een citroen op uit. Doekjes héél goed uitwringen: anders koelen de voeten ervan af. Wikkel de doekjes om de voeten en doe er wollen sokjes overheen. De wikkels na ongeveer twintig minuten weghalen.

Homeopatische middelen bij koorts

Op het moment dat er bij het overwinnen van koorts enige stagnatie ontstaat, kunnen homeopathische middelen prima een ondersteuning geven en het zelf genezende vermogen weer een duwtje in de goede richting geven. Een homeopatisch koortsmiddel onderdrukt de koorts niet, maar neemt wel de pijntjes in het lichaam van jouw kindje weg. Het geen wat ze onder de leden hebben wordt draaglijker.

De bekendste homeopatische middelen voor het begeleiden van (acute) koorts zijn Aconitum, Belladonna, Ferrum-phosphoricum, Arsenicum, Stramonium en Apis. Bij het voorschrijven van middelen wordt altijd gekeken naar de totaliteit van de symptomen. Een Aconitum koortstoestand zal andere symptomen geven dan een koorts die onder het Belladonna beeld valt. Het is dus goed om een homeopaat in te schakelen voor het juiste homeopatische middel zodat je niet zelf gaat experimenteren.

Ook kinderen die snel een koortsstuip ontwikkelen kunnen veel baat hebben bij homeopatische middelen. Er kan dan preventief worden ingegrepen en je doorbreekt de vicieuze cirkel van koortsen.

Wat is een koortsstuip?

Een koortsstuip kan ontstaan tijdens koorts bij kinderen tussen 6 maanden en 6 jaar. Het is een korte periode met hevige spiertrekkingen en tijdelijke bewusteloosheid. Een koorstuip ziet er akelig uit maar gaat meestal binnen enkele minuten vanzelf over. Een koortsstuip zorgt niet voor schade aan je kind of de hersenen en is geen teken van epilepsie.

Een koortsstuip is een nare ervaring. Voor ouders is het schrikken als je kind, vaak in de babyperiode nog, in een koortsstuip terecht komt.

Wat moet ik doen als mijn kindje een koortsstuip heeft? 

 • Blijf kalm en leg je kind eerst op zijn zij of op de buik zodat het zich niet kan verslikken of bezeren.
 • Bel dan altijd je huisarts of de huisartsenpost

Mijn kindje ontwikkeld vaker een koortsstuip wat kan ik preventief doen?

Je kunt contact opnemen met een homeopaat. Homeopatische middelen hebben de kracht om een steeds weer repeterend patroon te doorbreken.

Homeopathie is een natuurlijk geneeswijze die op een zachte manier de kern van het probleem oplost. De homeopatische middelen die een homeopaat gebruik zijn 100% natuurlijk. Daardoor heb je niet te maken met vervelende bijwerkingen. Het middel werkt heel krachtig en toch heel mild. De ondersteuning van een paar homeopatische korreltjes doet vaak al heel veel. Dit is mogelijk omdat het de oorzaak van de klacht aanpakt en niet de symptomen onderdrukt.

Mijn homeopatische aanpak

slaapproblemen

Om tot een passend homeopatisch middel te komen is het noodzakelijk dat ik jouw kind in een consult beter leer kennen en nemen we samen met de ouder de koortsklachten goed door. Daar nemen we dan ook de tijd voor. Een eerste consult duurt daardoor 1 tot 1 ½ uur. Na dit gesprek ga ik de symptomen verzamelen en analyseren en bepaal het meest geschikte homeopatische middel. Meestal geef ik twee of meer korreltjes van het bij jouw kind passende middel mee, met daarbij een voorschrift hoe deze in te nemen. Je krijgt een homeopatisch koortsmiddel mee voor het geval je kindje weer koorts krijgt en je ontvangt een homeopatisch middel die er voor gaat zorgen dat de oorzaak van de koortsen zoals eventuele oor- of keelontstekingen verdwijnen. Of het gevaar voor een koortsstuip verdwijnt.

Praktijk informatie

Mijn praktijk aan huis bevindt zich op de Dahliastraat in Huizen en is goed bereikbaar. Ik heb veel klanten die uit vanuit de omgeving komen: Bussum, Naarden, Blaricum, Laren, Eemnes, Soest en Hilversum.

Wanneer ga je naar de huisarts

Het Nederlands Genootschap voor huisartsen geeft het volgende aan: bij een baby jonger dan 3 maanden direct bij de eerste koortsdag even contact opnemen.

Heeft je kind een aantal van onderstaande klachten neem dan contact op met de huisarts of huisartsenpost:

 • Kreunt of huilt en is niet te troosten
 • Is niet makkelijk wakker te krijgen
 • Is benauwd en/of heeft een opvallend snelle ademhaling
 • Drinkt veel minder dan normaal (minder dan de helft) en plast niet of nauwelijks
 • Krijgt plots vlekjes die je niet vertrouwt (vlekjes die niet wegdrukbaar zijn *)
 • Wordt binnen enkele uren steeds zieker
 • Heeft een koortsstuip
 • Braakt continu
 • Heeft continu diarree
 • Je herkent je eigen kind niet en hebt sterk het gevoel dat er iets niet klopt

* De glas-test: druk met een stevig drinkglas tegen het vlekje en kijk of het vlekje vervaagt. Bij een ‘normale’ (virale) huiduitslag vervagen de vlekjes:
het vlekje is dan ‘wel wegdrukbaar’. Vlekjes die niet vervagen zijn niet wegdrukbaar.

Verwijzing huisarts niet nodig

Voor een afspraak bij mij in de praktijk is een verwijzing van de huisarts of specialist niet nodig. Wanneer je medicijnen gebruikt is dat over het algemeen geen belemmering voor de behandeling. Er wordt gestart met de homeopatische behandeling naast de bestaande medicatie. Na enkele maanden kan de reguliere medicatie vaak worden afgebouwd (in overleg met huisarts of specialist). Het is alleen wel van belang om te weten welke medicijnen jouw kindje gebruikt.

Heb je ondersteuning nodig bij de koorts van jouw kindje?

Wil je jouw kindje op een natuurlijke manier behandelen zonder bijwerkingen?

Heb je nog vragen of wil je een afspraak maken? Bel, of stuur een e-mail