Maagzuur

Heb je last van maagzuur?

Heb je last van opkomend maagzuur? Zure oprispingen en brandende pijnen die je nachtrust verstoren? Pijn in je keel en een bittere smaak in je mond? Ervaar je veel stress? Heb je je voedingspatroon aangepast en dat helpt niet? Neem je liever geen geneesmiddelen, maar sta je er wel voor open om op een natuurlijke manier van je maagzuur af te komen? Dan is homeopathie iets voor jou. Homeopathie kan je heel goed bij je maagzuur klachten helpen.

Soorten klachten bij maagzuur?

De klachten bij brandend maagzuur of zuurbranden kunnen per persoon verschillen. Veel mensen hebben last van zure oprispingen. Zij proeven het zuur dat omhoog stroomt de slokdarm in. Niet iedereen heeft hier last van. Ook zonder het zuur te proeven, kan je last hebben van brandend maagzuur. Het te vaak terugstromen van maagzuur in de slokdarm heeft niets te maken met een teveel aan maagzuur.

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van maagzuur die je kunt onderverdelen in 3 grote categorieën namelijk:

 1. verzwakte sluitspier
  Brandend maagzuur komt onder andere voor bij mensen die een breukje in het middenrif hebben. De spier tussen de maag en de slokdarm sluit niet goed. Het maagzuur kan daardoor teruglopen in de slokdarm en zelfs in de keel. Dit veroorzaakt een brandende pijn aan de onderkant van je borstkas. De pijn straalt uit naar je keel en het zuur zorgt voor een zure of bittere smaak in je mond.
 2. druk op de middenrif
  Voorover bukken, tillen of liggen kan zuurbranden veroorzaken. Ook toegenomen druk in de buikholte, bij overgewicht of zwangerschap, kan leiden tot zuurbranden.
 3. zure voeding
  Zuur eten en drinken kan maagzuur opwekken. Beperk dus de inname van zure voeding zoals frisdranken, mosterd, zuur fruit, etc. Je kunt dit nog steeds eten maar zorg ervoor dat je deze zure voeding compenseert met minder zure voeding zoals een banaan of een boterham. Dit zorgt ervoor dat het slokdarmweefsel minder schade zal vertonen.Soms kan stress brandend maagzuur veroorzaken.

Veelvoorkomende klachten bij maagzuur zijn:

 • Pijnlijk, branderig gevoel achter het borstbeen, vlak boven de maag. Sommige mensen voelen dit als een drukkende, knijpende pijn die nogal eens verward wordt met hartklachten. De pijn kan uitstralen naar de hals, de rug en tussen de schouderbladen
 • Geïrriteerde keel en hoestklachten. Brandend gevoel in de keel. Dit komt voor als de maaginhoud regelmatig tot in de keelholte omhoog stroomt
 • Constant gevoel van een brok in de keel (slokdarmweefsel is gezwollen door irritatie van het brandend maagzuur)
 • Zure oprispingen, zure of bittere smaak in de mond
 • Opboeren
 • Slikklachten
 • Heesheid, ruwe keel
 • Wisselend stemvolume door irritatie stembanden
 • Slecht gebit

Wat kun je zelf doen tegen maagzuur?

 • Zorg voor een gezond lichaamsgewicht. Mensen met overgewicht hebben minder ruimte in de buikholte waardoor de druk in de buik groter is dan normaal. Door de verhoogde druk kan de maaginhoud makkelijker in de slokdarm stromen.
 • Vermijd grote, zware maaltijden, erg vet en zuur eten. Neem liever kleine maaltijden verspreid over de dag.
 • Draag geen knellende kleding ter hoogte van je maag.
 • Buk niet voorover. Bij het voorover bukken, stroomt het maagsap makkelijker de slokdarm in. Probeer als je moet bukken met een rechte rug door je knieën te zakken.
 • Stop met roken. Roken verslapt het sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag en veroorzaakt irritatie van het maagslijmvlies.
 • Verhoog het hoofdeinde van het bed met klossen. Dit voorkomt dat tijdens het slapen het maagzuur terugloopt in de slokdarm en de mond.
 • Ga na het eten niet meteen liggen. Als je met een volle maag gaat liggen, kan de inhoud van de maag makkelijker terugstromen in de slokdarm.
 • Voorkom verstopping. Bij verstopping is de druk in de buikholte groter. Er komt dan sneller maagsap in de slokdarm. Je kunt verstopping voorkomen of verminderen door gezond en vezelrijk te eten, ten minste 1,5 tot 2 liter vocht te drinken en regelmatig te bewegen.

Als je regelmatig last hebt van deze klachten is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Deze kan beoordelen of onderzoek en een behandeling noodzakelijk zijn. Als je regelmatig brandend maagzuur hebt en dit wordt niet behandeld, kan een slokdarmontsteking ontstaan.

Klassieke homeopathie werkt goed bij maagzuur

In de homeopathie hebben we vele homeopatische middelen die voorgeschreven kunnen worden bij acute en chronische maagklachten. Een snelle blik in de boeken laat zo al 72 verschillende middelen zien. De kracht van de klassieke homeopathie is gelegen in de individuele benadering van de persoon. Tijdens het consult worden de aard en omstandigheden van de maagklachten goed doorgenomen. Hebben de maagklachten te maken met stress? Heb je last van vet eten? Of van al te sterk gekruid voedsel? Slik je al lange tijd medicijnen die de lever belasten, waardoor deze niet goed meer functioneert? Zijn er familiaire erfelijke belastingen? Elke omstandigheid vraagt om een andere aanpak.

Homeopathie biedt veel mogelijkheden voor het succesvol behandelen van maagzuur. Het vinden van een passend homeopathisch geneesmiddel bij iemand met maagzuur of andere maagklachten is een complexe bezigheid en kan daarom het beste worden gedaan door een deskundig en erkend homeopathisch behandelaar.

Mijn homeopatische aanpak bij maagzuur

Voor acute klachten moet gauw verlichting komen. Homeopathie moet dus snel werken. Maar dan ben je er nog niet. Eerst zorgen dat het goed komt, daarna dat het goed blijft. De spijsvertering moet weer sterk en gezond worden, zodat het naar behoren functioneert. Dat wil dus zeggen niet te veel maagzuur en een goede opname van voedingsstoffen. Zo kan iemand structureel van maagklachten afkomen.

Bij maagzuur is een homeopatische behandeling uitermate geschikt. De homeopatische middelen die ik gebruik zijn 100% natuurlijk. Daardoor heb je niet te maken met vervelende bijwerkingen. Het middel werkt heel krachtig en toch heel mild. De ondersteuning van een paar homeopatische korreltjes doen vaak al heel veel. Dit is mogelijk omdat het de oorzaak van de klacht aanpakt en niet de symptomen onderdrukt.

Voordeel van een homeopatische behandeling bij maagzuur is dat behalve de pijn, het zuurbranden en klachten van de keel ook andere aspecten van de klachten verbeteren. Bijvoorbeeld spanningen nemen af, weerstand en energie nemen toe, geen bijwerkingen van de middelen. De homeopatische behandeling is ook veilig voor zwangere vrouwen.

Voordelen van homeopathie bij maagzuur

Homeopatische middelen

 • Hebben een natuurlijke werking en werken over het algemeen snel, mild, duurzaam en zonder bijwerkingen
 • Hebben een diepwerkende geneeskracht voor lichamelijke en emotionele klachten, maar onderdrukken ze niet
 • Verbeteren het zelfgenezend vermogen van jouw lichaam
 • Worden van natuurlijke stoffen gemaakt en zijn niet op dieren getest
 • De mens staat centraal: jouw klacht wordt niet alleen behandeld, maar jij als mens in zijn geheel (lichaam en geest).

Het homeopatisch consult

Om tot een passend homeopatisch middel te komen is het noodzakelijk dat ik je in een consult beter leer kennen en nemen we samen de maagzuur klachten goed door. Daar nemen we dan ook de tijd voor. Een eerste consult duurt daardoor 1 tot 1 ½ uur. Na dit gesprek ga ik de symptomen verzamelen en analyseren en bepaal het meest geschikte homeopatische middel. Meestal geef ik twee of meer korreltjes van het bij jouw passende middel mee, met daarbij een voorschrift hoe deze in te nemen.

Er wordt een vervolgafspraak gemaakt voor 4 tot 6 weken later. In dat consult bespreek ik de reacties op het middel met je en de veranderingen met betrekking tot de maagzuur klachten en eventueel andere klachten die we samen hebben besproken.

Praktijk informatie

Mijn praktijk aan huis bevindt zich op de Dahliastraat in Huizen en is goed bereikbaar. Ik heb veel klanten die uit vanuit de omgeving komen: Bussum, Naarden, Blaricum, Laren, Eemnes, Soest en Hilversum.

Verwijzing huisarts niet nodig

Voor een afspraak is een verwijzing van de huisarts of specialist niet nodig. Wanneer je medicijnen gebruikt, is dat over het algemeen geen belemmering voor de behandeling. Er wordt gestart met de homeopatische behandeling naast de bestaande medicatie. Na enkele maanden kan de reguliere medicatie vaak worden afgebouwd (in overleg met huisarts of specialist). Het is alleen wel van belang om te weten welke medicijnen je gebruikt.

Tarieven

Vervolgconsulten (45 min- 1 uur) € 88,-
Uitgebreide intake nieuwe patiënt (van 1,5 – 2 uur) * €120,-
Telefonisch/ acuut consult € 45,-
Verstrekking middel zonder consult € 23,-

*Een eerste consult kan ook over 2 dagen verdeeld worden. Je komt dan 2 maal naar de praktijk binnen 10 dagen. Kosten zijn dan € 60,- per consult.

Deze bedragen zijn inclusief analyse, de homeopatische middelen en tussentijdse ondersteuning. De tarieven kunnen jaarlijks per 1 januari aangepast worden.

Vergoeding van zorgverzekeraar

Het overgrote deel van de zorgverzekeraars vergoedt geheel of gedeeltelijk de kosten van de homeopatische behandeling. Deze vergoeding is meestal inbegrepen in de aanvullende verzekering en kan van maatschappij tot maatschappij verschillen. Jouw eigen risico wordt niet beïnvloed door een homeopatische behandeling. Daarbij is het van belang dat de homeopaat aangesloten is bij een erkende beroepsvereniging, zoals de NVKH. Ik ben aangesloten bij de NVKH.

De hoogte van de vergoeding hangt af van jouw zorgpolis.

Herken je de symptomen van maagzuur?

Wil je meer weten over de homeopatische behandeling bij maagzuur?

Bel of stuur een e-mail