Homeopathie bij artrose
Bekijk ook
Kan homeopathie bij artrose helpen?
Heb je last van startpijn of stijfheid nadat je gezeten of gelegen hebt? Pijn bij het bewegen en belasten van jouw gewricht(en)? Ontstekingen en pijn in jouw gewrichten? Zijn je vingers wat rood of gezwollen? Zoveel pijn dat het je sociale leven en levenskwaliteit verstoort?
Neem je liever geen geneesmiddelen, maar heb je toch het gevoel dat je een steuntje in de rug kan gebruiken? Dan is homeopathie iets voor jou. Homeopathie kan je heel goed bij jouw artrose helpen.
Wat is artrose?
Artrose is de meest voorkomende reumatische aandoening aan het bewegingsapparaat. Bijna 1,5 miljoen mensen in Nederland hebben artrose.
Artrose is een vorm van reuma waarbij het hele gewricht betrokken is. In het gewricht wordt de kwaliteit van je kraakbeen minder. Je gewricht raakt soms ontstoken en het bot in het gewricht verandert. Er ontstaan zichtbare knobbels aan de rand van het gewricht. Bij artrose heb je last van pijn, stijfheid en moeite met bewegen.
Artrose kan je in 1 gewricht krijgen, maar kan ook in meerdere gewrichten voorkomen. Er zijn gewrichten waarin het vaker voorkomt zoals in de knieën, de heupen, de gewrichten in de nek en onderrug, de duim, de vingers (eindkootjes) en de grote teen.
Een aantal bekende vormen van reuma zijn: artrose, artritis, ziekte van Bechterew, Ziekte van Raynaud, pols tunnel syndroom, fibromyalgie, jicht, osteoporose, en hypermobiliteit.
Wat is het verschil tussen artrose, artritis en fibromyalgie?
- Artrose is een vorm van reuma en wordt door slijtage van het kraakbeen veroorzaakt. Het synoviale/ gewrichtsvloeistof vermindert waardoor de gewrichtsvlakken elkaar raken en kan er slijtage optreden.
- Artritis is ontstekingsreuma; een of meerdere gewrichten kunnen ontstoken zijn.
- Er is nog een derde groep van reumatische doeningen, met aantasting van de weke delen. Men krijgt dan last van de spieren, pezen en aanhechtingsbanden. Het gaat om slijmbeursontsteking, peesontsteking en fibromyalgie, ook spierreuma genoemd.
Wat is de oorzaak van artrose?
Ondanks veel onderzoek is onbekend wat de oorzaak van artrose is. Wel staat vast dat er verschillende factoren zijn die invloed hebben op het krijgen van artrose zoals leeftijd, erfelijkheid, geslacht, overgewicht, verzurend voedsel eten, langdurig zwaar lichamelijk werk, en gewrichtsbeschadiging in het verleden, bijvoorbeeld door een ongeluk of blessure.
Ook kan een gewrichtsontsteking die veroorzaakt wordt door vormen van ontstekingsreuma zoals reumatoïde artritis (RA) de oorzaak van artrose zijn.
Welke pijnen ervaar je bij artrose?
Pijn
Er zijn verschillende soorten pijn die bij artrose kunnen optreden:
- Startpijn: pijn gedurende een aantal stappen of bewegingen als je na een periode van rust (zitten, staan of liggen) weer in beweging komt.
- Pijn bij bewegen en belasten: de pijn ontstaat vaak geleidelijk en treedt vooral op als je het gewricht meer gebruikt of belast. De pijn verergert vaak in de loop van de dag of is juist sterker de dag of nacht na inspanning. Als de artrose toeneemt komt ook pijn in rust voor.
- Pijn door gewrichtsontsteking: als een gewricht met artrose meer ontstoken raakt, kan het meer pijn doen. Je gewricht is dan vaak warm, licht gezwollen en soms een beetje rood (bijvoorbeeld de gewrichtjes in je vingers).
Welke andere klachten kun je bij artrose ervaren?
Stijfheid
Het gewricht kan op verschillende manieren stijf zijn:
- Startstijfheid: als je bijvoorbeeld een periode in eenzelfde houding hebt gezeten, ben je (korte tijd) stijf als je weer in beweging komt.
- Kortdurende ochtendstijfheid: deze stijfheid treedt ’s morgens op bij het opstaan en verdwijnt meestal binnen een half uur.
- Stijf door bewegingsbeperking: door pijn, stijfheid en veranderingen in het gewricht kun je vaak minder goed bewegen. Denk aan:
– moeilijker draaien van je nek of rug
– je knie niet volledig kunnen buigen of strekken
– niet goed je voet kunnen afwikkelen
Krakende gewrichten
Soms maken je gewrichten een krakend geluid bij bewegen. Dit komt veel voor bij artrose. Het kraken is op zichzelf niet schadelijk. Gezonde gewrichten maken bij beweging soms ook spontaan krakende of knakkende geluiden, die niets met artrose te maken hebben.
Zwelling en instabiliteit
Soms is je gewricht licht gezwollen of warm, vooral na overbelasting. Je gewricht kan ook dikker aanvoelen door benige uitsteeksels. Deze benige uitsteeksels rekken het botvlies op en irriteren het gewrichtskapsel. Je gewricht voelt ook vaak instabiel aan.
Veranderingen in lichaamshouding
Als de artrose doorzet kan de stand van je botten veranderen, waardoor houdingsafwijkingen ontstaan. Je knieën kunnen bijvoorbeeld meer naar buiten gaan staan. Deze verandering in lichaamshouding beïnvloedt vaak ook de manier waarop je je andere gewrichten, pezen en spieren belast.
Klachten bij nek- en rugartrose
De benige uitsteeksels aan de randen van de gewrichten in nek of rug kunnen op de zenuwwortels drukken. Soms is er tegelijk sprake van een hernia. Dit veroorzaakt zenuwprikkeling en leidt tot krachtverlies en/of tintelingen in je arm, hand, been of voet. Neem bij deze klachten contact op met je huisarts.
Homeopathie bij artrose
Homeopathie kan het immuunsysteem van het lichaam ondersteunen zodat er minder ontstekingen optreden. Ook kan het lichaam in een betere conditie komen door de behandeling zodat het de reumatische aandoening vertraagt of tot stilstand komt. De homeopathische behandeling van reuma bestaat uit het geven van:
- bot versterkende middelen
- een passend middel tegen ontstekingen
- een middel op de erfelijke aanleg voor reuma
- specifieke plantaardige homeopathische geneesmiddelen tegen de pijn
- passende Schüsslercelzouten, vitamines en mineralen voor het verbeteren van de botdichtheid
Naast lichamelijke aspecten bespreken we ook de emotionele en mentale disbalans. Personen met artrose zijn vaak volhouders en geven veel van zichzelf. Of kunnen een ingenomen standpunt niet zomaar loslaten. Spreekwoordelijk: je been stijf houden. Homeopatische middelen kunnen er voor gaan zorgen dat je bewust er voor gaat kiezen om soepeler in het leven te gaan staan of niet meer doet ten koste van jouw lichaam. Ziekte wordt daarbij gezien als een aanmoediging om je leefstijl bij te stellen.
Wat kun je zelf bij artrose doen?
Streef naar een gezond gewicht
Heb je artrose in je heup, knie, enkel of voet en heb je ook overgewicht?
Dan is een belangrijk advies om af te vallen. Als je minder weegt, komt er minder gewicht op je gewrichten en dat vermindert vaak je pijnklachten. Afvallen helpt waarschijnlijk het meest bij beginnende klachten. Je kunt je laten adviseren door een diëtist. En heb je een gezond gewicht, zorg dan dat je gewicht goed blijft.
Blijf in beweging
In beweging komen en blijven bewegen helpt bij het verminderen van de pijn en het functieverlies door artrose. Zolang je je lichaam met bewegen niet overbelast, is het niet schadelijk voor je gewricht.
Probeer een activiteit te vinden die je leuk vindt. Dat maakt het makkelijker om het vol te houden. Geschikte sporten voor mensen met Artrose zijn:
- Wandelen
- Fietsen
- Zwemmen of bewegen in warm water
- Nordic Walking
- Yoga
Activiteiten verdelen
Het kan helpen je activiteiten meer te verdelen over de dag. Of om een activiteit die achteraf pijn veroorzaakt, te vermijden of anders te doen.
Alkalisch voedsel eten
Diverse onderzoeken hebben ondertussen aangetoond dat zeer aannemelijk is dat Artrose, net zoals andere reumatische aandoeningen, gerelateerd is aan een verstoord zuur-base evenwicht. Bij artrose zorgt de opslag van overtollige afvalzuren in het kraakbeen voor afbraak van dit kraakbeen. Hoe meer zuurafzettingen in het kraakbeen, des te sneller het afbraakproces verloopt.
Verzuring van het lichaam, spieren en gewrichten wordt in hoge mate veroorzaakt door een dagelijks overschot aan zuurvormend voedsel. Er is een teveel aan zuur in het bloed en te weinig alkali. Welke voedingsmiddelen kun je dan het beste eten?
Klassieke homeopathie werkt goed bij verschillende soorten artrose
Gewrichtsklachten zoals artrose, reumatoïde artritis en fibromyalgie zijn vaak goed te behandelen met homeopathie. Homeopathie kan helpen de aanvallen en ontstekingen te stoppen en kan het afbraakproces vertragen en stoppen. In veel gevallen kunnen homeopathische middelen de bijkomende klachten zoals pijn, stijfheid, bewegingsbeperking en krachtverlies duidelijk verminderen.
De kracht van de klassieke homeopathie is gelegen in de individuele benadering van de persoon. Tijdens het consult worden de aard en omstandigheden van de artrose klachten goed doorgenomen. Er wordt ook naar de familiaire erfelijke belasting gevraagd.
Voordeel van een homeopatische behandeling bij artrose is dat behalve de pijn ook andere aspecten van de klachten verbeteren. Bijvoorbeeld je algemene weerstand en energie nemen toe en geen bijwerkingen van medicijnen (zoals sufheid). De homeopatische behandeling is ook veilig voor zwangere vrouwen.
Lees nog meer artikelen over wat homeopathie kan betekenen bij chronische aandoeningen van het bewegingsapparaat.
Het homeopatisch consult
Om tot een passend homeopatisch middel te komen is het noodzakelijk dat ik je in een consult beter leer kennen en nemen we samen de artrose goed door. Daar nemen we dan ook de tijd voor. Een eerste consult duurt daardoor 1 tot 1 ½ uur. Na dit gesprek ga ik de symptomen verzamelen en analyseren en bepaal de meest geschikte homeopatische middelen. Meestal geef ik twee of meer korreltjes van het bij jouw passende middel mee, met daarbij een voorschrift hoe deze in te nemen.
Er wordt een vervolgafspraak gemaakt voor 4 tot 6 weken later. In dat consult bespreek ik de reacties op het middel met je en de veranderingen met betrekking tot de artrose en eventueel andere klachten die we samen hebben besproken.
Lees ook de referenties van mijn klanten.
Hoe lang moet ik homeopathie bij artrose inzetten?
Het vinden van een passend homeopathisch middel bij iemand met artrose is een complexe bezigheid en kan daarom het beste worden gedaan door een deskundig en erkend homeopathisch behandelaar. De resultaten die met homeopathie te behalen zijn, kunnen als goed benoemd worden. De pijn aanvallen, ontstekingen, stijfheid en bewegingsbeperkingen kunnen al snel verlicht worden met homeopatische middelen. Maar, wanneer er al 30 jaar sprake van reuma is, is het logisch dat de artrose niet in drie weken verdwenen zal zijn. Bij artrose heeft zelfmedicatie niet de voorkeur.
Wetenschappelijk onderzoek bij artritis
Er is onderzoek gedaan naar de werking van een gel met een homeopatisch middel als hoofdbestanddeel. Deze gel wordt ingezet bij osteoartritis van de knie en acute lage rugpijn en is bekend onder de namen Spiroflor of SRL. Onderzoek met een groep van 284 patiënten en een controlegroep van 275 patiënten wijst uit dat de gebruikers aantoonbare verbetering van de pijn ervaren door de plaatselijke warmte die het effect is van de gel. Het onderzoek is te vinden bij Pubmed.
Voor wie werkt homeopathie?
Homeopathie kan bij elke klacht of ziekte doeltreffend worden ingezet. Voor elk mens in al zijn levensfasen, van ongeboren kind tot hoogbejaard. Voor acute en voor chronische ziekten. Omdat homeopathie geen bijwerkingen kent en niet schadelijk is, kan het goed worden ingezet bij zwangerschapsklachten, maar ook bij baby’s en kinderen.
Voordelen van homeopathie bij artrose
Homeopatische middelen
- Hebben een natuurlijke werking en werken over het algemeen snel, mild, duurzaam en zonder bijwerkingen
- Hebben een diepwerkende geneeskracht voor lichamelijke en emotionele klachten, maar onderdrukken ze niet
- Verbeteren het zelfgenezend vermogen van jouw lichaam
- Worden van natuurlijke stoffen gemaakt en zijn niet op dieren getest
- De mens staat centraal: jouw klacht wordt niet alleen behandeld, maar jij als mens in zijn geheel (lichaam en geest).
Praktijk informatie
Mijn praktijk aan huis bevindt zich op de Dahliastraat in Huizen en is goed bereikbaar. Ik heb veel klanten die uit vanuit de omgeving komen: Bussum, Naarden, Blaricum, Laren, Eemnes, Soest en Hilversum.
Verwijzing huisarts niet nodig
Voor een afspraak is een verwijzing van de huisarts of specialist niet nodig. Wanneer je medicijnen gebruikt, is dat over het algemeen geen belemmering voor de behandeling. Er wordt gestart met de homeopatische behandeling naast de bestaande medicatie. Na enkele maanden kan de reguliere medicatie vaak worden afgebouwd (in overleg met huisarts of specialist). Het is alleen wel van belang om te weten welke medicijnen je gebruikt.
Tarieven
Vervolgconsulten (45 min- 1 uur) | € 88,- |
Uitgebreide intake nieuwe patiënt (van 1,5 – 2 uur) * | €120,- |
Telefonisch/ acuut consult | € 45,- |
Verstrekking middel zonder consult | € 23,- |
*Een eerste consult kan ook over 2 dagen verdeeld worden. Je komt dan 2 maal naar de praktijk binnen 10 dagen. Kosten zijn dan € 60,- per consult.
Deze bedragen zijn inclusief analyse, de homeopatische middelen en tussentijdse ondersteuning. De tarieven kunnen jaarlijks per 1 januari aangepast worden.
Vergoeding van zorgverzekeraar
Het overgrote deel van de zorgverzekeraars vergoedt geheel of gedeeltelijk de kosten van de homeopatische behandeling. Deze vergoeding is meestal inbegrepen in de aanvullende verzekering en kan van maatschappij tot maatschappij verschillen. Jouw eigen risico wordt niet beïnvloed door een homeopatische behandeling. Daarbij is het van belang dat de homeopaat aangesloten is bij een erkende beroepsvereniging, zoals de NVKH. Ik ben aangesloten bij de NVKH.
De hoogte van de vergoeding hangt af van jouw zorgpolis.