Menstruatieklachten (PMS) verzachten met homeopathie

Ben je het zat om reguliere medicatie te nemen of wil je hormonaal in balans komen dan kan homeopathie bij jouw menstruatieklachten goed verzachten en helpen.

De menstruatie is een maandelijks terugkerend, natuurlijk verschijnsel. Op het moment dat de hormoonhuishouding flink van slag is kan deze periode een enorme kwelling zijn. Vaak zie je buikkrampen die zo erg zijn dat ze het sociale leven en levenskwaliteit verstoren.

Andere vaak gehoorde klachten zijn pijn in de onderrug, opgeblazen gevoel, pijnlijke borsten, misselijkheid, hoofdpijn, veel bloedverlies of juist het moeilijk op gang komen van het vloeien, diarree en stemmingswisselingen. Of juist het uitblijven (amenorroe) of onregelmatig zijn van de menstruatie kan problemen geven.

De menstruatiecyclus 

De menstruatiecyclus, net zoals een zwangerschap en de overgang, is een volledig natuurlijk gegeven en verloopt “normaal” zonder pijnklachten. De cyclus komt elke 4 weken en duurt ongeveer 5 dagen, waarbij tijdens de laatste dagen het bloedverlies sterk terugloopt.

buikpijn

De menstruatie is functioneel voor het lichaam. Menstruatiepijn wordt veroorzaakt door een natuurlijke samentrekking van de baarmoeder, die daarmee het baarmoederslijmvlies (bij een niet-bevruchte eicel) afstoot. Dit kan gepaard gaan met steken en/of krampen. Menstruatiepijn treedt vooral op tijdens de eerste 2 dagen van de menstruatie. Naast het afstoten van het opgebouwde slijmvlies verandert de PH-waarde ook tijdens de menstruatie. Dit zorgt ervoor dat vaginale ziektes en schimmels geen kans krijgen. In die zin is het dus een belangrijke reiniging voor het lichaam.

Om uiteenlopende redenen kan de ongesteldheid wel menstruatieklachten geven.

Wat is PMS?

Premenstruele klachten komen voor bij ongeveer 80 % van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd, als je ook de lichte vormen meetelt. Bij erg zware klachten heet het PMS, premenstrueel syndroom. PMS is een verzamelnaam voor een aantal lichamelijke en psychische klachten in de periode voor je menstruatie en komt voor bij 4 % van de vrouwen. Sommige vrouwen voelen zich twee weken van de maand goed en twee weken heel slecht.

 Wat kun je zelf doen aan menstruatieklachten doen?

Een warme kruik of een warm bad geeft vaak een verlichtend effect. Sommige vrouwen hebben baat bij de pil of pijnstillers. Belangrijk is om te weten dat de pil je hormonale cyclus overneemt, maar niet de oorzaak van de disbalans wegneemt.

Wat kunnen natuurlijk homeopatische middelen betekenen?

Homeopatische middelen kunnen een regulerend effect hebben op het hormonale systeem en kunnen ervoor zorgen dat de klachten minder worden.

Van welke menstruatieklachten kun je last hebben

Menstruatieklachten kunnen we in grote lijnen in drie categorieën verdelen:

 1. Emotionele klachten

Veel vrouwen zijn tijdens hun menstruatie sneller prikkelbaar, hebben last van huilbuien, stemmingswisselingen of woede-uitbarstingen, ongewoon veel trek in chocola en kunnen wat lusteloos of zelfs depressief zijn.

Hoofdpijn

 1. Menstruatiepijn of andere fysieke symptomen

Menstruatiepijn treedt vooral op tijdens de eerste 2 dagen van de menstruatie. De pijn kan ook uitstralen naar de benen en de rug. Naast menstruatiepijn kunnen ook de volgende lichamelijke klachten optreden:

 • hoofdpijn of migraine
 • vermoeidheid
 • slapeloosheid
 • misselijkheid en eventueel braken
 • duizeligheid
 • flauwvallen
 • diarree of obstipatie
 • opgeblazen gevoel
 • opgezette en pijnlijke borsten
 • spierpijnen
 • keelpijn en verkoudheid
 • aambeien
 • verdoofd gevoel in lichaamsdelen
 1. Bloedverlies

De mate van bloedverlies is van vrouw tot vrouw verschillend. Er is sprake van sterk bloedverlies als een vrouw langer dan zes dagen vloeit en/of per dag meer dan 100-150ml. bloed wordt verloren. Ook kan het uitblijven (amenorroe) of onregelmatig zijn van de menstruatie problemen geven.

Als de duur, heftigheid of pijnlijkheid van de menstruatie verandert, is het raadzaam een arts te raadplegen.

Wat kan een homeopathische behandeling voor jouw menstruatieklachten betekenen?

Klassieke homeopathie werkt goed bij menstruatieklachten

Homeopathie biedt veel mogelijkheden voor het succesvol behandelen van menstruatieklachten. De kracht van de klassieke homeopathie is gelegen in de individuele benadering van de persoon. Tijdens het consult worden de aard en omstandigheden van de menstruatieklachten goed doorgenomen. Welke klachten ervaar je vóór, tijdens of na de menstruatie. Waardoor krijg je verlichting van de klachten. Dit kan bijvoorbeeld zijn door dubbel te buigen of door een warme kruik. Er wordt ook naar de familiaire erfelijke belasting gevraagd. Vaak zie je dat jouw voorouders hier ook al last van hadden.

Vrij van klachtenVoordeel van een homeopatische behandeling bij menstruatieklachten is dat behalve de lichamelijk klachten ook de emotionele en mentale klachten verbeteren. Je komt beter in je vel te zitten en hebt minder of totaal geen last meer van stemmingswisselingen. De homeopatische behandeling is ook veilig voor zwangere vrouwen.

Het vinden van een passend homeopathisch middel bij iemand met menstruatieklachten is een complexe bezigheid en kan daarom het beste worden gedaan door een deskundig en erkend homeopathisch behandelaar.

Mijn homeopatische aanpak bij menstruatieklachten

Bij menstruatieklachten is een homeopatische behandeling uitermate geschikt. Het is een natuurlijk geneeswijze die op een zachte manier de kern van het probleem oplost.

De homeopatische middelen die ik gebruik zijn 100% natuurlijk. Daardoor heb je niet te maken met vervelende bijwerkingen. Het middel werkt heel krachtig en toch heel mild. De ondersteuning van een paar homeopatische korreltjes doen vaak al heel veel. Dit is mogelijk omdat het de oorzaak van de klacht aanpakt en niet de symptomen onderdrukt. Lees ook de referenties van mijn klanten.

Het homeopatisch consult

Om tot een passend homeopatisch middel te komen is het noodzakelijk dat ik je in een consult beter leer kennen en nemen we samen de menstruatieklachten goed door. Daar nemen we dan ook de tijd voor. Een eerste consult duurt daardoor 1 tot 1 ½ uur. Na dit gesprek ga ik de symptomen verzamelen en analyseren en bepaal het meest geschikte homeopatische middel. Meestal geef ik twee of meer korreltjes van het bij jouw passende middel mee, met daarbij een voorschrift hoe deze in te nemen.

Er wordt een vervolgafspraak gemaakt voor 4 tot 6 weken later. In dat consult bespreek ik de reacties op het middel met je en de veranderingen met betrekking tot de menstruatieklachten en eventueel andere klachten die we samen hebben besproken.

Voor wie werkt homeopathie?

Homeopathie kan bij elke klacht of ziekte doeltreffend worden ingezet. Voor elk mens in al zijn levensfasen, van ongeboren kind tot hoogbejaard. Voor acute en voor chronische ziekten. Omdat homeopathie geen bijwerkingen kent en niet schadelijk is, kan het goed worden ingezet bij zwangerschapsklachten, maar ook bij baby’s en kinderen.

Voordelen van homeopathie bij menstruatieklachten

Homeopatische middelen

 • Hebben een natuurlijke werking en werken over het algemeen snel, mild, duurzaam en zonder bijwerkingen
 • Hebben een diepwerkende geneeskracht voor lichamelijke en emotionele klachten, maar onderdrukken ze niet
 • Verbeteren het zelfgenezend vermogen van jouw lichaam
 • Worden van natuurlijke stoffen gemaakt en zijn niet op dieren getest
 • De mens staat centraal: jouw klacht wordt niet alleen behandeld, maar jij als mens in zijn geheel (lichaam en geest).

Praktijk informatie

Mijn praktijk aan huis bevindt zich op de Dahliastraat in Huizen en is goed bereikbaar. Ik heb veel klanten die uit vanuit de omgeving komen: Bussum, Naarden, Blaricum, Laren, Eemnes, Soest en Hilversum.

Internationaal onderzoek

Een internationaal onderzoek naar homeopatische en reguliere behandeling van premenstruele klachten is gedaan en kun je lezen door op de link te klikken.

Verwijzing huisarts niet nodig

Voor een afspraak is een verwijzing van de huisarts of specialist niet nodig. Wanneer je medicijnen gebruikt, is dat over het algemeen geen belemmering voor de behandeling. Er wordt gestart met de homeopatische behandeling naast de bestaande medicatie. Na enkele maanden kan de reguliere medicatie vaak worden afgebouwd (in overleg met huisarts of specialist). Het is alleen wel van belang om te weten welke medicijnen je gebruikt.

Tarieven

Vervolgconsulten (45 min- 1 uur) € 88,-
Uitgebreide intake nieuwe patiënt (van 1,5 – 2 uur) * €120,-
Telefonisch/ acuut consult € 45,-
Verstrekking middel zonder consult € 23,-

*Een eerste consult kan ook over 2 dagen verdeeld worden. Je komt dan 2 maal naar de praktijk binnen 10 dagen. Kosten zijn dan € 60,- per consult.

Deze bedragen zijn inclusief analyse, de homeopatische middelen en tussentijdse ondersteuning. De tarieven kunnen jaarlijks per 1 januari aangepast worden.

Vergoeding van zorgverzekeraar

Het overgrote deel van de zorgverzekeraars vergoedt geheel of gedeeltelijk de kosten van de homeopatische behandeling. Deze vergoeding is meestal inbegrepen in de aanvullende verzekering en kan van maatschappij tot maatschappij verschillen. Jouw eigen risico wordt niet beïnvloed door een homeopatische behandeling. Daarbij is het van belang dat de homeopaat aangesloten is bij een erkende beroepsvereniging, zoals de NVKH. Ik ben aangesloten bij de NVKH.

De hoogte van de vergoeding hangt af van jouw zorgpolis.

Heb je ondersteuning nodig bij jouw klachten?

Wil je op een natuurlijke manier behandeld worden zonder bijwerkingen?

Bel, of stuur een e-mail