Overgangsklachten bij vrouwen

Heb je last van overgangsklachten en wil je deze op een natuurlijke manier oplossen?

Heb je last van opvliegers, een onregelmatige of zwaardere menstruatie, gezwollen en gevoelige borsten, prikkelbaarheid, stemmingswisselingen, rusteloos gevoel, slaapproblemen door nachtelijk transpireren? Ben je op zoek naar alternatieven voor hormoonvervanging voor jouw overgangsklachten? Dan is homeopathie iets voor jou. Homeopathie is een natuurlijk geneeswijze die op een zachte manier overgangsklachten bij vrouwen oplost.

Soorten klachten bij overgangsklachten?

Bij de overgang (menopauze) kun je de nodige overgangsklachten tegenkomen en slik je liever geen hormonen of andere medicijnen. Maar hoe zit het met het gebruik van homeopatische middelen tijdens de overgang? En bij opvliegers? Welke overgangsklachten kun je met homeopathie behandelen?

De overgang is een volkomen natuurlijk proces, waarbij wordt gezocht naar een nieuw evenwicht. De hormoonproductie neemt langzaam af en het lichaam heeft tijd nodig om zich aan deze nieuwe situatie aan te passen. Ongeveer 80% van alle vrouwen die de menopauze (einde van de vruchtbare periode van de vrouw) naderen hebben ‘typische’ overgangsklachten die bij de menopauze horen. Lichte klachten tijdens de overgang, zoals af en toe een opvlieger, prikkelbaar zijn of een keer een onregelmatige menstruatie hebben, zijn normaal. Maar je kunt ook geconfronteerd worden met overgangsklachten waar je heel veel hinder door ondervindt en waar je hulp bij kan gebruiken.

Klassieke homeopathie werkt goed bij de volgende overgangsklachten bij vrouwen:

De overgang is een normaal en natuurlijk levensproces waar je door moet, en zeker geen ziekte, kwaal of afwijking! Wel kun je erg veel last krijgen van onderstaande overgangsklachten:

  • Opvliegers
  • Onregelmatige cyclus
  • Hevig menstrueel bloedverlies
  • Nachtelijk zweten
  • Stemmingswisselingen
  • Onzekerheid
  • Hartkloppingen
  • Hoofdpijn en migraine
  • Droge vagina
  • Verlies van libido
  • Spontaan urineverlies
  • Blaasontstekingen
  • Pijn in de gewrichten, met name de polsen
  • Vermoeidheid en futloosheid

Mijn aanpak bij overgangsklachten bij vrouwen

Voor vrouwen in de overgang is een homeopatische behandeling uitermate geschikt. Het is een natuurlijk geneeswijze die op een zachte manier de kern van het probleem oplost. De homeopatische middelen die ik gebruik zijn 100% natuurlijk. Daardoor heb je niet te maken met vervelende bijwerkingen. Het middel werkt heel krachtig en toch heel mild. De ondersteuning van een paar homeopatische korreltjes doet vaak al heel veel. Dit is mogelijk, doordat het de oorzaak van de klacht aanpakt en niet de overgangsklachten onderdrukt.

Een klant die bij mij in behandeling is geweest zegt het volgende:

Toen ik 41 was raakte ik in de overgang. Mijn opvliegers waren zo heftig dat het mij bijna tot wanhoop dreef. De huisarts kon mij alleen helpen daarmee door hormonen te geven. Dat wilde ik niet. Ilonka is een fijne vrouw die haar vak als homeopaat goed verstaat. Ze heeft mij verschillende middelen meegegeven en na een aantal weken was het resultaat enorm! Ik kan zeggen dat ik nagenoeg geen opvliegers meer heb.

Meer referenties.

Onderzoek homeopathie bij de overgang

Onderzoekers concluderen dat homeopathie effectief is in de behandeling van opvliegers bij vrouwen in de overgang.

Het sterke punt van deze studie is dat het echt de situatie onderzoekt zoals we in de dagelijkse praktijk zien bij de homeopathisch arts. Het zwakkere punt van de studie is, dat er in dit onderzoek geen vergelijking met een controlegroep is. Hierdoor weet je niet echt zeker of het herstel echt komt door de homeopathie of door bijvoorbeeld een placebo effect, een natuurlijk verloop van de ziekte of andere zaken. Meer informatie over dit onderzoek kun je vinden op de site van Nederlandse Vereniging voor homeopathie.

Voordelen van homeopathie bij overgangsklachten

Homeopatische middelen

  • Zijn bij overgangsklachten, mits door een deskundige voorgeschreven, niet gevaarlijk.
  • Hebben een natuurlijke werking en werken over het algemeen snel, mild, duurzaam en zonder bijwerkingen
  • Hebben een diepwerkende geneeskracht voor lichamelijke en emotionele klachten, maar onderdrukken ze niet
  • Verbeteren het zelfgenezend vermogen van jouw lichaam
  • Worden van natuurlijke stoffen gemaakt en zijn niet op dieren getest
  • De mens staat centraal: jouw klacht wordt niet alleen behandeld, maar jij als mens in zijn geheel (lichaam en geest).

Wat kun je zelf doen om de overgang draaglijker te maken?

Het eerste dat belangrijk is, is acceptatie. Je zult zien dat als je de overgang accepteert, het een stuk minder moeilijk wordt. Daarnaast is het belangrijk dat je zoveel mogelijk de dagelijkse dingen blijft doen.

  • Regelmatig bewegen of ontspanning geeft minder snel opvliegers
  • Gezonde voeding geeft meer energie en kan jouw humeur omhoog halen
  • In laagjes aankleden helpt. Je kunt wat uit trekken wanneer je het warm krijgt
  • Vermijd heet of sterk gekruid voedsel, cola, koffie en alcohol. Ze kunnen opvliegers uitlokken
  • Praten met andere vrouwen over de overgang lucht op

De overgang kun je zien als een baring van jezelf: bron van kracht

De overgang is juist een periode waarbij vrouwen door hun hormonen de kans wordt geboden om te zien wat ze kunnen veranderen om de tweede helft van hun leven eerlijk, voluit en gezond te leven. Onze cultuur verwacht dat vrouwen anderen voor laten gaan. Tijdens de reproductieve periode doen de meeste vrouwen dat ook, ongeacht wat dat hun kost. De middelbare leeftijd biedt hun echter de kans om te veranderen, om een leven te creëren dat past bij wie ze zijn, of juist, bij wie ze zijn geworden.

Je kunt de eerste helft van de cyclus beschouwen als de tijd waarin de vrouw zich biologisch en psychisch voorbereidt op het baren van iemand of iets buiten zichzelf. In de tweede helft van hun cyclus bereiden ze zich voor op het baren van niets minder dan zichzelf. Je kunt de overgang zien als een bron van kracht, waaruit je als vrouw moed put om de toekomst tegemoet te zien en nieuwe keuzen te maken. Een prachtig boek hierover  is de overgang als bron van kracht, dr. Christiane Northrup. Ze ziet de overgang als de grootste kans voor groei in een vrouwenleven na de adolescentie.

Wel of geen hormonen tijdens de overgang?

In Europa is men terughoudend met hormoonvervangingstherapie, zeker nadat onderzoeken hebben aangetoond dat vrouwen als gevolg van de behandeling juist een verhoogd risico op borstkanker, hartziekten en herseninfarcten hebben. Vrouwen zijn nu meer op zoek naar alternatieven voor hormoonvervanging. Homeopathie is een heel goed alternatief aangezien de middelen een natuurlijke werking hebben en over het algemeen snel, mild, duurzaam en zonder bijwerkingen werken.

Het consult

De overgang is een normaal en natuurlijk levensproces die je doormaakt. Pas wanneer je overgangsklachten krijgt waar je erg last van hebt en niet meer kunt functioneren kun je een homeopatisch middel nemen om weer in evenwicht te komen. Om tot een passend homeopatisch middel te komen, is het noodzakelijk dat ik je in een consult beter leer kennen en zal ik vragen welke overgangsklachten je last ondervindt. Tevens zal ik je vragen hoe je karakter is en wil ik alles over jouw overgangsklachten weten. Is er iets waar de klachten minder van worden of juist meer? Op basis van alle informatie kies ik een passend homeopatisch middel. Meestal krijg je twee of meer korreltjes van het bij jouw passende middel mee, met daarbij een voorschrift hoe deze in te nemen. Er wordt een vervolgafspraak gemaakt voor 4 tot 6 weken later. In dat consult bespreken we samen je reacties op het middel en de veranderingen die je gemerkt hebt, met betrekking tot jouw overgangsklachten.

Praktijk informatie

Mijn praktijk aan huis bevindt zich op de Dahliastraat in Huizen en is goed bereikbaar. Ik heb veel klanten die uit vanuit de omgeving komen: Bussum, Naarden, Blaricum, Laren, Eemnes, Soest, Bunschoten, Hilversum en Almere.

Verwijzing huisarts niet nodig

Voor een afspraak is geen verwijzing van de huisarts of specialist nodig. Wanneer je medicijnen gebruikt, is dat over het algemeen geen belemmering voor de behandeling. Er wordt gestart met de homeopatische behandeling naast de bestaande medicatie. Na enkele maanden kan de reguliere medicatie vaak worden afgebouwd (in overleg met huisarts of specialist). Het is alleen wel van belang om te weten welke medicijnen je gebruikt.

Hulp nodig bij overgangsklachten?

Wil je dit op een natuurlijke manier oplossen?

Bel, of stuur een e-mail