Angst en paniekaanvallen

Angst en paniekaanvallen

Homeopathie biedt veel mogelijkheden voor het succesvol behandelen van angst en paniekaanvallen.

In mijn praktijk voor klassieke homeopathie zie ik telkens vaker mensen die last hebben van angst en paniekaanvallen. De angst overheerst hun hele denken en handelen. Dit kunnen verschillende soorten angsten zijn. Het Covid-19 virus kan hier bijvoorbeeld ook een grote rol bij spelen.

Homeopathie biedt in deze gevallen een goede behandelwijze. Na een uitgebreide anamnese waarin het probleem uitvoerig besproken wordt, wordt een specifiek passende homeopathisch middel voorgeschreven.

Over welke angsten hebben we het dan?

Iedereen is wel eens bang of angstig. Angst is een natuurlijke reactie bij gevaar. Maar als je angstig bent als er geen werkelijk gevaar is of als het jouw dagelijkse leven beïnvloedt dan kan dat heel vervelend zijn. Op het moment dat je in de ban bent van jouw angsten, is het bijna onmogelijk om nog aan iets anders te denken. De angst overheerst op dat ogenblik jouw hele denken en handelen.

angst en paniekaanvallen

Bekende voorbeelden van angsten zijn hoogtevrees, faalangst, angst in een lift of een andere nauwe ruimte (claustrofobie), angst voor spinnen, vliegangst, angst voor het donker/ nachtmerries, bang voor de mening of kritiek van anderen, gevoel de controle te verliezen, maar ook angst voor de dood, of voor een ernstige ziekte kunnen je leven beheersen. Ook het coronavirus kan je zo een angstig en onveilig gevoel geven dat je je eigen leven niet meer kan leiden. Als angst op de voorgrond staat, kan het zich uiten in paniekaanvallen of in een fobie (een constante vrees voor iets specifieks, zoals smetvrees of straatvrees), maar vaak zitten angsten verborgen achter allerlei vage en onbegrepen lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, buikpijn, hartkloppingen en slaapproblemen. Ook kinderen kunnen last hebben van heftige angsten overdag of in de nacht.

Soms is de oorzaak duidelijk, bijvoorbeeld als iemand zich bedreigd voelt. Maar ook een trauma (ongeluk) en zelfs erfelijke factoren kunnen iemand angstig maken of een angststoornis veroorzaken.

Reguliere medicijnen
Een regulier geneesmiddel dat bijv. door huisarts of psychiater is voorgeschreven, dempt de angst en paniekgevoelens zeker en de sociale bewegingsvrijheid neemt daardoor iets toe. Maar ook ontstaat er een (ongewenste) medicijnafhankelijkheid. Als de oorzaken van het probleem niet helder worden voor de patiënt dan zie je bij het afbouwen van de medicijnen vaak een toename van de angst klachten. De angstklachten worden meestal onderdrukt, maar niet aangepakt.

Wat zijn paniekaanvallen

angst en paniekaanvallen

Een paniekstoornis is een aandoening waarbij iemand op onverwachte momenten hevige angstaanvallen krijgt. De angst is vaak in hevige mate aanwezig en buiten proportie met wat er zich in de omgeving afspeelt. Lichaam en geest zijn niet meer in een natuurlijke harmonie. De grip op het eigen leven is weg. De mate waarin dit gebeurt is vaak zo overweldigend en bedreigend, dat iemand angst voor een nieuwe aanval ontwikkelt. Als de persoon ook vermijdingsgedrag vertoont, dan spreken we van paniekaanvallen. De leefwereld kan hierdoor erg klein worden. De symptomen kunnen bestaan uit de angst om te sterven of om controle te verliezen of een onduidelijke vage angst i.c.m. fysieke klachten zoals ademnood, zweten, hartkloppingen, duizelingen, koude rillingen of warmtestuwingen.

Veelvoorkomende klachten bij angst en paniekaanvallen

De symptomen die veroorzaakt kunnen worden zijn:

 • Versnelde hartslag
 • Hart in de keel voelen kloppen
 • Pijn of benauwd gevoel in de borst
 • Hoge ademhaling/ hyperventilatie
 • Misselijkheid
 • Duizeligheid
 • Trillen of beven
 • Hoofdpijn
 • Transpireren/ klamme handen
 • Nerveus en gespannen
 • Slaapproblemen
 • Angst om krankzinnig te worden
 • Zorgen maken over alledaagse dingen
 • Piekeren en tobben niet kunnen stoppen
 • Angst om de controle te verliezen

Hoe zit het met het gebruik van homeopatische middelen bij angsten en paniekaanvallen? Welke klachten kun je met Klassieke homeopathie behandelen?

Klassieke homeopathie werkt goed bij angsten en of paniekaanvallen

Homeopathie biedt veel mogelijkheden voor het succesvol behandelen van angst of paniekaanvallen. De kracht van de klassieke homeopathie is gelegen in de individuele benadering van de persoon. Als homeopaat richt ik me niet alleen op de angst of de paniekaanvallen, maar ook op de oorzaak van de angst of onrust. Met een goed gekozen homeopatisch middel kan de rust snel weer terugkeren. Je ziet dan dat iemand het heft weer in eigen handen neemt om zijn of haar leven weer zo in te richten dat de angst en paniek daar geen invloed meer op hebben.

De homeopathische middelen die ik gebruik zijn 100% natuurlijk. Daardoor heb je niet te maken met vervelende bijwerkingen. Het middel werkt heel krachtig en toch heel mild. De ondersteuning van een paar homeopatische korreltjes doen vaak al heel veel. Dit is mogelijk omdat het de oorzaak van de klacht aanpakt en niet de symptomen onderdrukt.

Voordelen van homeopathie bij angsten

Homeopatische middelen

 • Hebben een natuurlijke werking en werken over het algemeen snel, mild, duurzaam en zonder bijwerkingen
 • Hebben een diepwerkende geneeskracht voor lichamelijke en emotionele klachten, maar onderdrukken ze niet
 • Verbeteren het zelfgenezend vermogen van jouw lichaam
 • Worden van natuurlijke stoffen gemaakt en zijn niet op dieren getest
 • De mens staat centraal: jouw klacht wordt niet alleen behandeld, maar jij als mens in zijn geheel (lichaam en geest).

Het homeopatisch consult

Om tot een passend homeopatisch middel te komen is het noodzakelijk dat ik je in een consult beter leer kennen en nemen we de angst en paniekaanvallen goed door. Daar nemen we dan ook de tijd voor. Een eerste consult duurt daardoor 1 tot 1 ½ uur. Na dit gesprek ga ik de symptomen verzamelen en analyseren en bepaal het meest geschikte homeopatische middel. Meestal geef ik twee of meer korreltjes van het bij jouw passende middel mee met daarbij een voorschrift hoe deze in te nemen.

Ilonka Woltering

Er wordt een vervolgafspraak gemaakt voor 4 tot 6 weken later. In dat consult bespreek ik de reacties op het middel met je en de veranderingen met betrekking tot de angst. Medicatie zoals Seroxat, Oxazepam of Valium zijn dan niet noodzakelijk of kunnen gaandeweg in onderling overleg met de huisarts worden afgebouwd.

Praktijk informatie

Mijn praktijk aan huis bevindt zich op de Dahliastraat in Huizen en is goed bereikbaar. Ik heb veel klanten die uit vanuit de omgeving komen: Bussum, Naarden, Blaricum, Laren, Eemnes, Soest en Hilversum.

Verwijzing huisarts niet nodig

Voor een afspraak is een verwijzing van de huisarts of specialist niet nodig. Wanneer je medicijnen gebruikt is dat over het algemeen geen belemmering voor de behandeling. Het is alleen wel van belang om te weten welke medicijnen je gebruikt.

Vergoeding van zorgverzekeraar

Het overgrote deel van de zorgverzekeraars vergoedt geheel of gedeeltelijk de kosten van de homeopatische behandeling. Deze vergoeding is meestal inbegrepen in de aanvullende verzekering en kan van maatschappij tot maatschappij verschillen. Jouw eigen risico wordt niet beïnvloed door een homeopatische behandeling. Daarbij is het van belang dat de homeopaat aangesloten is bij een erkende beroepsvereniging, zoals de NVKH.

De hoogte van de vergoeding hangt af van jouw zorgpolis.

Belemmeren jouw angsten je leven?

Kun je daardoor niet meer goed functioneren

Wil je meer informatie of een afspraak maken? Bel of stuur een e-mail.