Reflux

Heeft jouw kindje last van reflux?

Heeft jouw kindje last van (verborgen) reflux? Spuugt je kindje veel? Huilt het veel? Slaapt het weinig of onrustig? Overstrekt het zich of weigert het vaak de voeding? Heeft je kindje last van spuitluiers en darmkrampjes? Krijg je hierdoor als ouder weinig nachtrust? Geef je jouw kind liever geen geneesmiddelen, maar kan jouw gezin wel wat rust gebruiken? Dan is homeopathie iets voor je kindje. Homeopathie kan heel goed bij (verborgen) reflux helpen.

Soorten klachten bij reflux?

Reflux komt vaak voor bij baby’s en is meestal onschuldig. Letterlijk betekent reflux: terugstromen. Waarom stroomt de voeding zo gemakkelijk terug bij baby’s? De sluitspier – het ‘klepje’ – tussen de slokdarm en maag is nog niet helemaal ontwikkeld. Doordat baby’s veel liggen, kan de vloeibare voeding makkelijk terugstromen. De baby spuugt er soms bij of slikt een paar keer extra. Zodra je kind groter wordt, zal hij vaker zitten en meer vast voedsel krijgen. Vaak neemt het probleem dan af. Rond de leeftijd van een jaar tot anderhalf jaar is de sluitspier volgroeid.

Minder voorkomende oorzaken van reflux bij baby’s zijn chronische verstopping (door de druk kan de maaginhoud naar boven komen), voedselallergie (bijvoorbeeld koemelkallergie) of een vernauwing in de slokdarm.

Als je kindje last heeft van reflux is dit erg vervelend en heb je te maken met een aantal klachten. Denk bijvoorbeeld aan: ontroostbaar huilen, weinig of onrustig slapen, voortdurende aandacht vragen, overstrekken en voedsel weigeren. Deze symptomen komen vooral na het eten voor, maar kunnen ook gedurende dag ontstaan.

Gelukkig is reflux een heel stuk bekender dan enkele jaren geleden en wordt het meer serieus genomen. Hoe zit het met het gebruik van homeopatische middelen bij (verborgen) reflux? Welke klachten kun je met Klassieke homeopathie behandelen?

Soorten reflux

Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie soorten reflux:

Gewone reflux
Deze ongecompliceerde vorm komt het meeste voor. Hierbij geeft een baby regelmatig (grote hoeveelheden) voeding terug. Deze vorm van spugen wordt ook wel projectiel braken genoemd. De voeding die eruit komt is vaak al verzuurd. De oorzaak is een niet goed werkende sluitspier. Indien de baby hier verder geen last van heeft en goed groeit, dan is er naar alle waarschijnlijkheid sprake van ongecompliceerde reflux.

Gecompliceerde (verborgen) reflux
Bij verborgen reflux komt de maaginhoud omhoog, maar de baby spuugt de voeding niet uit. De verzuurde melk komt hierdoor in de slokdarm en tast deze aan. Hierdoor heeft de baby veel pijn en huilt ontroostbaar. Ze slikken heel veel en door de pijn eet een kind vaak slecht of weigert voedsel. Hierdoor kan groeiachterstand opgelopen worden.

Bij deze vorm is het lastig om vast te stellen of er sprake is van reflux, daarom wordt het verborgen reflux genoemd. Een arts kan daarvoor verschillende tests doen.

Atypische reflux
Bij deze vorm van reflux belandt de maaginhoud in de luchtwegen. Hierdoor kunnen er problemen ontstaan met de ademhaling. Ook kan de baby bronchitis, astma, keelontsteking of apneu krijgen. Bij apneu stopt je kindje plotseling tijdelijk met ademhalen.

Symptomen

Geen enkel symptoom is typisch voor reflux, want spugen kan een alarmteken zijn van verschillende ziekten. Toch kunnen de onderstaande symptomen een aanwijzing zijn dat je kindje er last van heeft:

  • Frequent (ontroostbaar) huilen na het eten
  • Veel huilen op het aankleedkussen tijdens het verschonen of aankleden
  • Prikkelbaarheid
  • Slecht slapen
  • Pijnlijke gezichten trekken
  • Hoofdje naar achter trekken en overstrekken
  • Veel spugen, slikken en vaak de hik
  • Regelmatig kokhalzen
  • Niet willen drinken of kort na de fles alweer willen drinken
  • Zuur uit het mondje ruiken
  • Veel hoesten, rochelen, hees klinken en/of kwijlen
  • Vaak zie je darmkrampjes en of spuitluiers in combinatie met reflux
  • Groeiachterstand of gewichtsverlies

Wat kun je zelf doen on je kindje te helpen bij reflux?

Tips bij refluxklachten

  • Geef je baby niet te veel voeding in één keer tegelijk, maar een aantal kleine porties per dag
  • Hou je baby het eerste half uur na de voeding rechtop. Het voedsel stroomt dan minder makkelijk terug dan wanneer je kindje ligt
  • Geef je flesvoeding? Dan kun je de voeding wat dikker maken, bijvoorbeeld door de melk te mengen met wat johannesbroodpitmeel. Overleg dit wel eerst met je huisarts of het consultatiebureau. Johannesbroodpitmeel kan namelijk ook voor krampen of obstipatie zorgen
  • Probeer te zorgen dat je baby tijdens het voeden zo min mogelijk lucht binnenkrijgt. Dit bevordert de reflux. Zorg bij borstvoeding daarom voor een goede aanlegtechniek zodat je baby zo min mogelijk lucht binnenkrijgt tijdens het drinken (vraag eventueel advies bij een lactatiekundige). Bij flesvoeding is het belangrijk dat het gat in de speen niet te groot is en de speen altijd goed gevuld is met melk. Ook zijn er flessen met speciale ventieltjes waardoor je baby minder lucht binnenkrijgt
  • Draag je baby overdag regelmatig in een draagdoek of -zak. Hierdoor stroomt de voeding minder snel omhoog en wordt de irritatie van de slokdarm minder
  • Verhoog eventueel het hoofdeinde van het baby bedje. Je kind komt daardoor iets meer ‘rechtop’ te liggen. Doe dit alleen in overleg met de kinderarts
  • Laat je baby vaak rechtop zitten, bijvoorbeeld in een wipstoel. Leg dan wel een handdoek onder de knieën en bij de schouders van je kind, zodat hij mooi ‘rond’ zit
  • Til bij het verschonen niet de billen van je baby omhoog. Zo versterk je juist de reflux. Draai zijn billen zacht naar de zijkant en doe zo een luier om

Als je kindje regelmatig last heeft van refluxklachten is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Deze kan beoordelen of onderzoek en een behandeling noodzakelijk zijn.

Reflux

Wat kan een homeopathische behandeling voor de reflux van jouw kindje betekenen?

Klassieke homeopathie werkt goed bij reflux

In de homeopathie hebben we vele medicijnen die voorgeschreven kunnen worden bij (verborgen) reflux. De kracht van de klassieke homeopathie is gelegen in de individuele benadering van jouw kindje. Tijdens het consult worden de aard en omstandigheden van de reflux goed doorgenomen. Elke omstandigheid vraagt om een andere aanpak.

Het vinden van een passend homeopathisch geneesmiddel bij reflux en aanverwante klachten is een complexe bezigheid en kan daarom het beste worden gedaan door een deskundig en erkend homeopathisch behandelaar.

Lees meer over homeopathie bij kinderen in een artikel van ouders van nu.

Mijn homeopatische aanpak bij reflux

In mijn praktijk zijn er in de afgelopen jaren, veel moeders met baby’s en kinderen die reflux hadden, geweest. En ik heb bijna evenveel moeders na een paar weken opgelucht terug zien komen, omdat het veel beter gaat, zowel met de reflux van hun kindje als met henzelf door de betere nachtrust.

Reflux bij baby’s en kindjes komt regelmatig voor en dan is een homeopatische behandeling uitermate geschikt. Het is een natuurlijk geneeswijze die op een zachte manier de kern van het probleem oplost. De homeopatische middelen die ik gebruik zijn 100% natuurlijk. Daardoor heb je niet te maken met vervelende bijwerkingen. Het middel werkt heel krachtig en toch heel mild. De ondersteuning van een paar homeopatische korreltjes doet vaak al heel veel. Dit is mogelijk omdat het de oorzaak van de klacht aanpakt en niet de symptomen onderdrukt.

Voordeel van een homeopatische behandeling bij reflux is dat behalve het overmatig spugen ook andere aspecten van de klachten verbeteren. Bijvoorbeeld de onrust en eventuele darmkrampjes nemen af, het overstrekken, ontroostbaar huilen en hoesten houden op, er zijn geen bijwerkingen van medicijnen.

Voordelen van homeopathie bij reflux

Homeopatische middelen

  • Hebben een natuurlijke werking en werken over het algemeen snel, mild, duurzaam en zonder bijwerkingen
  • Hebben een diepwerkende geneeskracht voor lichamelijke en emotionele klachten, maar onderdrukken ze niet
  • Verbeteren het zelfgenezend vermogen van jouw lichaam
  • Worden van natuurlijke stoffen gemaakt en zijn niet op dieren getest
  • De mens staat centraal: de klachten van jouw kindje worden niet alleen behandeld, maar jouw kindje als mensje in zijn geheel (lichaam en geest).

Het homeopatisch consult

Om tot een passend homeopatisch middel te komen is het noodzakelijk dat ik jouw kind in een consult beter leer kennen en nemen samen met de ouder de refluxklachten goed door. Daar nemen we dan ook de tijd voor. Een eerste consult duurt daardoor 1 tot 1 ½ uur. Na dit gesprek ga ik de symptomen verzamelen en analyseren en bepaal het meest geschikte homeopatische middel. Meestal geef ik twee of meer korreltjes van het bij jouw passende middel mee, met daarbij een voorschrift hoe deze in te nemen.

Er wordt een vervolgafspraak gemaakt voor 4 tot 6 weken later. In dat consult bespreek ik met jou de reacties op het middel en de veranderingen met betrekking tot de refluxklachten en eventueel andere klachten die we samen hebben besproken.

Praktijk informatie

Mijn praktijk aan huis bevindt zich op de Dahliastraat in Huizen en is goed bereikbaar. Ik heb veel klanten die uit vanuit de omgeving komen: Bussum, Naarden, Blaricum, Laren, Eemnes, Soest en Hilversum.

Verwijzing huisarts niet nodig

Voor een afspraak is een verwijzing van de huisarts of specialist niet nodig. Wanneer je medicijnen gebruikt is dat over het algemeen geen belemmering voor de behandeling. Er wordt gestart met de homeopatische behandeling naast de bestaande medicatie. Na enkele maanden kan de reguliere medicatie vaak worden afgebouwd (in overleg met huisarts of specialist). Het is alleen wel van belang om te weten welke medicijnen jouw kindje gebruikt.

Herken je bovenstaande symptomen van reflux bij je kindje?

Wil je dit op een natuurlijke manier behandelen?

Neem dan contact op