Chronische verkoudheid

Heeft jouw kind last van chronische verkoudheid?

Heeft jouw kind continu een verstopte- of loopneus? Luchtwegproblemen, chronische verkouden of een sinusitis? Heeft jouw kind daarbij regelmatig hoofdpijn of algemene malaise? Veelvuldig hoesten? Koorts of keelpijn? Geef je jouw kind liever geen geneesmiddelen? Dan is homeopathie iets voor jouw kind. Homeopathie kan kinderen heel goed helpen bij chronische verkoudheid.

Soorten klachten bij chronische verkoudheden?

Steeds meer kinderen krijgen te maken met chronische verkoudheden. Besmetting gaat vaak door ‘contactoverdracht’: via speelgoed, telefoonhoorns, deurknoppen en een hand geven. Waarom de één dan wel verkouden wordt en de ander niet heeft vooral met de weerstand te maken. De verwekkers van de virale infectie of bacteriën bij verkoudheid komen bij vrijwel iedereen in het lichaam of in de directe omgeving voor. Bij een verlaagde weerstand kan een virusinfectie ontstaan. Je zou kunnen zeggen dat virussen wachten op een zwak moment om toe te slaan.

Chronisch betekent niet per definitie dat het niet meer te genezen is. Echter, het enige dat chronisch betekent is dat de ziekte al langdurig bestaat. Chronisch betekent dus dat er tot op dit moment nog geen oplossing gevonden is voor het oplossen van de klachten.

Wel kunnen kinderen chronische klachten van de luchtwegen hebben. Omdat de bijbehorende klachten, zoals hoesten, geïrriteerd gevoel, opgeven van slijm (sputum) op verkoudheidsklachten lijken, kan het idee ontstaan dat er sprake is van chronische verkoudheid.

Hoe zit het met het gebruik van homeopatische middelen bij chronische verkoudheid of andere luchtwegklachten? Welke klachten kun je met Klassieke homeopathie behandelen?

Klassieke homeopathie werkt goed bij chronische verkoudheid

Homeopathie biedt veel mogelijkheden voor het succesvol behandelen van chronische verkoudheid en ook bij chronische luchtwegklachten. De kracht van de klassieke homeopathie is gelegen in de individuele benadering van de persoon. Als homeopaat richt ik me niet alleen op de chronische verkoudheid of andere luchtwegklachten van jouw kind, maar richt me ook op de oorzaak. Waarom is jouw kind uit balans en vatbaar voor verkoudheden? Bij chronische verkoudheid en andere luchtwegklachten kan de homeopatische behandeling, door het herstellen van het zelf genezend vermogen, de weerstand van jouw kind vergroten. Jouw kind wordt minder vatbaar en een verkoudheid verdwijnt, zoals bij een gezond kind, weer vanzelf.

Kinderen die lijden aan chronische verkoudheid kunnen last hebben van één of meer van de volgende symptomen:

 • Loopneus of juist een verstopte neus
 • Droge, soms pijnlijke keel
 • Niezen
 • Hoesten
 • Tranende ogen
 • Hoofdpijn
 • Koorts

Door de gezwollen slijmvliezen bij verkoudheid kan de verbinding tussen bijholten en neusholte verstopt raken.  Een hevige of langdurige verkoudheid kan andere luchtwegklachten veroorzaken zoals een oorontsteking, een voorhoofdsholte – of bijholteontsteking. Ook kunnen allergieën chronische klachten van de luchtwegen veroorzaken.

Voorhoofdholte – of bijholteontsteking
Als de verkoudheid zich uitbreidt naar de voorhoofd- en/of bijholten dan spreken we van een holte ontsteking of sinusitis. Deze gaat vaak gepaard met pijn net boven de ogen en/of pijn in de wangen. Kauwen of bukken kan de pijn opwekken of verergeren. Ook voelt een kind zich ziek. De sinusitis kan vanzelf weer overgaan, maar als dat niet het geval is wordt meestal antibiotica voorgeschreven. Antibiotica heeft geen invloed op de klachten of het herstel, maar wordt alleen gegeven ter voorkoming van eventuele complicaties. Bij een sinusitis kan een homeopatische behandeling zinvol zijn. Ook hier helpt homeopathie door het herstellen van het zelf genezend vermogen van jouw kind en daarmee het verhogen van de weerstand waardoor virussen en bacteriën minder kans krijgen.

Luchtwegproblemen vanwege allergieën
Allergieën kunnen chronische klachten van de luchtwegen veroorzaken. De allergie veroorzaakt een ontstekingsreactie, waardoor jouw kind vaak luchtwegproblemen heeft. Een bekende allergie die luchtwegproblemen veroorzaakt, is hooikoorts.

Mijn homeopatische aanpak bij chronische verkoudheid en andere luchtwegklachten

Soms lijkt het wel alsof de verkoudheidsklachten van jouw kind nooit helemaal verdwijnen. De ene verkoudheid gaat over in de andere. Homeopathie kan veel betekenen voor een kind met chronische verkoudheid, sinusitis of andere luchtwegproblemen. De behandeling is er op gericht de oorzaak te vinden van het ‘defect’ in de afweer. Het homeopatisch middel zal het lichaam aanzetten zelf weer actief te worden zodat het lichaam zelf de bacteriën en/of virussen weer aan kan pakken; zoals het hoort! De weerstand van jouw kind wordt vergroot en waardoor hij/zij minder vaak ziek en verkouden is.

Ilonka Woltering

De homeopatische middelen die ik gebruik zijn 100% natuurlijk. Daardoor heb je niet te maken met vervelende bijwerkingen. Het middel werkt heel krachtig en toch heel mild. De ondersteuning van een paar homeopatische korreltjes doet vaak al heel veel. Dit is mogelijk, doordat het de oorzaak van de klacht aanpakt en niet de symptomen onderdrukt.

Voordelen van homeopathie bij chronische verkoudheid

Homeopatische middelen

 • Hebben een natuurlijke werking en werken over het algemeen snel, mild, duurzaam en zonder bijwerkingen
 • Hebben een diepwerkende geneeskracht voor lichamelijke en emotionele klachten, maar onderdrukken ze niet
 • Verbeteren het zelf genezend vermogen van jouw kind
 • Worden van natuurlijke stoffen gemaakt en zijn niet op dieren getest
 • Jouw kind staat centraal: niet alleen de klacht wordt behandeld, maar jouw kind in zijn geheel (lichaam en geest).

Het homeopatisch consult

Om tot een passend homeopatisch middel te komen, is het noodzakelijk dat ik jouw kind in een consult beter leer kennen en nemen we samen de chronische verkoudheid goed door. Daar nemen we dan ook de tijd voor. Een eerste consult duurt daardoor 1 tot 1 ½ uur. Na dit gesprek ga ik de symptomen verzamelen en analyseren en bepaal het meest geschikte homeopatische middel. Meestal geef ik twee of meer korreltjes van het bij jouw kind passende middel mee, met daarbij een voorschrift hoe deze in te nemen.

Er wordt een vervolgafspraak gemaakt voor 4 tot 6 weken later. In dat consult bespreek ik met jou de reacties op het middel en de veranderingen die je gemerkt hebt, met betrekking tot de chronische verkoudheid en/of andere luchtwegklachten.

Praktijk informatie

Mijn praktijk aan huis bevindt zich op de Dahliastraat in Huizen en is goed bereikbaar. Ik heb veel klanten die uit vanuit de omgeving komen: Bussum, Naarden, Blaricum, Laren, Eemnes, Soest, Bunschoten, Hilversum en Almere.

Wil je dat Jouw kind minder vatbaar wordt voor chronische verkoudheid?

Zodat zijn/haar verkoudheid weer vanzelf verdwijnt

Wil je meer informatie?